06-11-2014

25% площ комерційної нерухомості в Україні пустує

цінове дно

Ринок нерухомості України досяг свого цінового дна, комерційні площі порожні.

Президент міжнародної федерації нерухомості «Фіабсі-Україна» Олександра Бондаренка заявив:

Ще до "революції гідності" ми прогнозували песимістичний сценарій для ринку нерухомості. Сьогодні вперше за багато років хочеться дати оптимістичний прогноз. Сьогодні усереднений ціновий рівень для первинної житлової нерухомості становить 1 тисячу доларів та 1,28 тисячі доларів для вторинного ринку, що дозволяє говорити про досягнення цінового дна, прогнозованого мною минулої осені».

Він також зазначив, що це стосується ринку житла економ-класу, оскільки основний попит припадає саме на нього. За словами Бондаренка, можна очікувати перехід ринку нерухомості в період зростання, внутрішній інвестор може більше не очікувати падіння ринку і вже зараз розглядати можливість інвестування в нерухомість. Крім того, за словами Бондаренка, існує величезний відкладений попит, викликаний міграційними процесами в країні.

Президент Спілки фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов, у свою чергу, повідомив, що зниження цін на 1 листопада 2014 року у доларовому еквіваленті становило 25% порівняно з аналогічним періодом 2013 року. При цьому основний спад припав на другий квартал 2014 року.

Як повідомив директор консалтингового центру «Ріелторський дім» Генріх Людкевич, за оцінками експертів, 25% площ комерційної нерухомості не заповнені.

Український бізнес ресурс.