25-09-2018

Як заробити на квартиру в Україні

перепродаж квартир як бізнес

Житлове питання зіпсувало не одне покоління людей. І сьогодні ця проблема залишається актуальною, особливо у Дніпрі, місті-мільйоннику. Враховуючи нестабільну економічну ситуацію в країні, військові дії, безробіття, міграцію, населення прагне великих міст. Аналіз потоку людей показав, що найбільше вабить у новому населеному пункті. У топ-3 вийшли наявність вищих навчальних закладів та інших профільних освітніх закладів, нова посада та далекі родичі, за якими необхідний догляд.

Урбанізація дає свої плоди. Житловий фонд вичерпує себе. Стає непросто здійснити вигідний продаж нерухомості у Дніпрі, щоби при цьому не втратити гроші. А додавши паперову тяганину - так зовсім опускаються руки.

Фахівці агентства нерухомості tvf.dp.ua підготували для вас екскурс ситуації купівлі-продажу квартир у Дніпрі, щоб допомогти не зробити класичні помилки, зберегти свої кошти та нервові клітини.

Як заробити на перепродажі квартир

Купівля нерухомості - чудовий спосіб вкласти гроші. Так вважає половина опитаних нами людей на вулицях Дніпра. Цей варіант поступився лише банківському депозиту. Скупка нерухомості передбачає подальший перепродаж житла з метою отримати зиск. Адже через кілька років квартири точно будуть дорожчими – думають бізнесмени-початківці.

Варто відразу помітити, що такий варіант заробітку підійде не всім.

  • По-перше, знадобиться капітал. Сьогодні й зараз. І чималенький. Має вистачити коштів на придбання квартири, оформлення документів.
  • По-друге, необхідна сміливість та рішучість. Шахрайство у цій сфері процвітає. І стати жертвою афериста як не хочеться.
  • Третє, важливо відразу знайти контакти перевірених фахівців, з яким потрібно встановити контакт заздалегідь.

Погодьтеся, є сумнівні нотки і вони долають кожного, від покупця до ріелтора-новачка, який тільки ступає на стежку нерухомості.

Щоб звести всі ризики до мінімуму слід вивчити всі нюанси. У статті ми допоможемо вам розібратися з тонкощами купівлі-продажу та прийти до стабільного заробітку.

Організувати діяльність із перепродажу квартир можна кількома способами. Йдеться про новобудови та вторинне житло. Розглянемо докладніше кожен варіант.

Новобудови та чого від них чекати

новобудови Дніпра

У суспільстві поширена думка, що весь прибуток зосереджено до рук сучасних забудовників. Новобудови, які як гриби після дощу, з'являються у всіх районах міста, пропонують квартири на будь-який смак та гаманець. Коли будівельники тільки приступають до копання котловану для фундаменту, дорогоцінні метри, поки що міфічного будинку, вже продаються. І на перший погляд, так просто купити двокімнатну квартиру в Дніпропетровську, тішить ціна та якраз вистачить часу підкопати на ремонт. Економісти підрахували, що за такого розкладу очікується отримання 200, а то й 300 відсотків прибутку. Адже будівництво зазвичай затягується на роки, долар наполегливо зростає, а заповзятливі люди користуються ситуацією, що склалася.

То чого ж чекати? Ми поставили це питання кільком експертам у галузі нерухомості. І всі вони дають однакову відповідь – чекати на сюрпризи. Вони можуть виявитися приємними, а можуть перекреслити всю ейфорію. Справа в тому, що тривалі етапи будівництва можуть зрушуватись за термінами. Часто на роки. Буває назавжди. Ви ж зустрічали у Дніпрі покинуті недобудовані будинки, яким так і не судилося стати обжитими. Яка ймовірність, що така доля не спіткає будинок, в якому ви купуєте квартиру? Одна будівельна компанія відмовиться, передавши справу своїм колегам. Другі, своєю чергою, не впораються, їх усунуть від робіт. І так далі, будівництво кочуватиме з рук в руки, зводячи споруди поза обумовленим часом.

Далі більше. Будівля готова, здана в експлуатацію і навіть потихеньку заселяється новими мешканцями. А через півроку фасад будинку йде тріщинами, комунікації проривають через день, стіни пропускають усі звуки і чутно, як кішка сусіда неквапом ходить на кухню. Живий приклад – житловий комплекс у Києві. Наразі мешканці, які ще кілька років тому придбали квартири, не можуть досягти справедливості. Компанія забудовника оголосила себе банкрутом, знайти когось із їхнього керівництва не вдається. Позови до суду не дають результату. І бідні мешканці змушені миритися з помилками, самотужки ремонтувати все – від даху до підвалу.

Але таких прикладів небагато. Більшість новобудов відкриває свої двері новим господарям. І далі все без надзвичайних ситуацій. Але чи коштує ефемерний прибуток кількох років життя на пороховій бочці? Вирішувати вам.

Ринок вторинного житла

Вторинне житло - квартири в будинках, які вже були здані в експлуатацію кілька років тому. Така житлова площа купується у першого або наступного власника. Сюди відносяться як сучасні будівлі, так і так називається «сталінки», «хрущовки», а також блочні твори дев'яностих.

Такий варіант стабільний та надійний. Але доведеться чимало попрацювати, щоб не вийти в нуль, а таки заробити. Це наша мета.

У Дніпрі продаються:

  1. : Однокімнатні квартири.
  2. Двокімнатні квартири.
  3. Трикімнатні квартири
  4. Квартири від чотирьох та більше кімнат.

Знайти варіант у ідеальному стані буде непросто. І колишні власники, оцінюючи ситуацію із нерухомістю, виставлять високу ціну. Мовляв старалися, берегли, робили ремонт, душу вклали. У такій ситуації завжди доречний торг. Починайте діалог, вміло знижуйте ціну. Якщо продаж необхідний, то більшість людей трохи поступиться заради реальної угоди. Але в такій ситуації важливим є контроль. Часто саме шахраї користуються такою схемою. Вони свідомо завищують вартість, а потім чекають на торги. Покупці вступають у баталії, їм виходить зменшити ціну, вони входять у азарт. А далі швидкий продаж проблемної житлоплощі чи інші афери. Будьте уважні.

Можна придбати недорогу квартиру без ремонту. Ось тут нам і стануть у нагоді зв'язки з ріелторами. Шукаєте гарячі речення. У газетах, на сайтах та навіть на дошках оголошень. Пам'ятайте, що не всі користуються інтернетом. Люди, які спішно їдуть за кордон, в інше місто, хочуть якнайшвидше продати метри та почати нове життя. Часто житлоплощу продають, якщо хочуть на ці гроші придбати дві окремі квартири – варіант із молодими сім'ями. Незабаром розправляються і з квартирами, які дісталися у спадок. Квартири тітка і дядько швидко йдуть з молотка. Адже на отримані кошти можна придбати автомобіль, дачу. Слідкуйте за такими пропозиціями та підключайте фахівців.

Що далі? Ремонт. Косметичний чи капітальний залежить від вашої витримки та коштів. Це потрібно, щоб у майбутньому вигідно продати квартиру. Ціна за метри формується кількома показниками. І стан посідає одне з перших місць. Заміна комунікацій, вхідні двері, ванна та унітаза, встановлення пластикових склопакетів, утеплений фасад – все це накидає тисячі на первісну вартість. Але також важлива естетична сторона. Відсутність плісняви ​​та потік, сторонніх запахів.

Косметичний ремонт найкраще робити самотужки. У магазині можна знайти бюджетні матеріали, які пристойно виглядатимуть, а всі роботи робитимуть самостійно. Чому ми опустили роботу професіоналів? Тому що на їхні послуги піде значна частина прибутку.

Так, це праця, так, потрібен час. Але результат повністю себе окупить. І ризики мінімальні. Гарантований варіант.

Кімнати та комунальні квартири

Це ціла комунальна країна – співав відомий виконавець. Такий спосіб полягає у поступовій покупці кімнат, які укладені в одну квартиру. Зазвичай такі будівлі досить просторі. Вартість окремої кімнати завжди нижча, ніж придбання всієї квартири.

Приємним бонусом буде географічне розташування. Найчастіше такі звивисті квартири розташовуються в історичному центрі міста, у будинках історичної цінності. І перепродаж отриманих апартаментів принесе реальний прибуток.

Але все не так просто. Слід врахувати та заздалегідь підготується до того, що кожна кімната – це окремий пакет документів. А зібрати всі їх докупи – ще один складний і трудомісткий процес. Для вирішення всіх складнощів, які видно на початковому етапі та виявляються в процесі оформлення житлоплощі, доведеться звернутися до юристів, ріелторів. І це додаткові витрати.

Придбання кімнат у квартирі з іншими мешканцями не найкращий варіант. Така квартира часто продається, коли подружжя вирішило розлучитися і роз'їхатися. Або коли дістаються у спадок метри у квартирі у далеких родичів. Найчастіше, такі кімнати викуповуються відразу власниками решти квартири. Але коли коштів немає, з'являються оголошення про продаж. Але сьогодні така житлова площа не користується високим попитом і немає гарантій, що через рік, закінчивши ремонт кімнати, ви зможете вигідно продати її.

Кімната у гуртожитку обійдеться цілком доступно. Однак виникне питання з подальшим перепродажем. Якщо будівля належить підприємству, то працівники мешкають там за пільговою вартістю, на період працевлаштування. Після закінчення роботи вони, швидше за все, змінять місце проживання. Якщо будинок вже передано на баланс міста і люди отримують ордери на житло – вони є вашими першими конкурентами. Тому що захочуть придбати свою кімнату, ще кімнату сусідів, і ще відгородити частину загального коридору, щоб зробити собі повноцінну квартиру. Чи варта гра свічок?

Поради майбутнім покупцям

Для тих, хто не злякався складнощів, оцінив усі ризики та готовий купувати ми підготували кілька рекомендацій. Починати слід лише з ліквідних апартаментів. У Дніпрі такими вважаються однокімнатні та двокімнатні квартири. Троячки і більш просторі варіанти коштують значно дорожче. І продаватимуться вони довше і складніше. Вибирайте потрібні райони. Слідкуйте за розвитком інфраструктури. Запуск нових транспортних маршрутів може підняти у вартості житлоплощу на околиці, куди ще вчора ходив лише один автобус.

Важливо одразу підходити до справ із розумінням. Тому що угоди у сфері нерухомості можуть здійснюватись місяцями, а іноді навіть роками. Швидкої вигоди здобути не вийде.

Не нехтуйте допомогою фахівців. Так, частину коштів доведеться витратити, але при цьому ви гарантовано збережете залишок, не станете жертвою афериста.

Якщо термін продажу затягнувся, квартиру можна здавати в оренду. Як довгострокову, так і подобово. Але відразу слід попередити майбутніх мешканців, що ця площа чекає на свого нового господаря. У такому разі метри не «висітиму» і почнуть приносити реальні гроші. Пропишіть у договорі, за які терміни орендарі повинні залишити квартиру і скільки днів ви зобов'язані їх про це попередити.

Бізнес із перепродажу квартир досить небезпечний та ризикований. Але якщо підійти до справи з усією відповідальністю, підготовкою, то ви неодмінно досягнете поставленої мети.

Автор: Олександр Бєлов