06-10-2016

Новий вид шахрайства – договір найму через свого «юриста»

блокнот з ручкою

Шахраї не стоять на місці і найчастіше виявляють просто чудеса винахідливості. Ще зовсім недавно про цей вид шахрайства ніхто нічого не знав, а вже зараз з'явилася величезна кількість потерпілих, і, як і в інших випадках шахрайства шахраїв дуже важко знайти і притягнути до відповідальності. Ну, а тепер перейдемо до конкретики. Шахрайство, що описується в цій статті, з'явилося завдяки існуванню неохайних ріелторів, які обманюють власників квартир, укладаючи з ними договір найму житлового приміщення надовго, а після цього, починаючи, здавати вже орендовану на тривалий термін нерухомість подобово. Кримінального в цьому нічого немає, якщо не брати до уваги скарг сусідів на шум і свинарник у під'їзді, адже навряд чи велика компанія, яка зняла квартиру на добу або двоє буде тихо і культурно поводитися. До речі, схема, описана вище, є на безлічі сайтів про роботу як один із способів додаткового заробітку. Але завдяки появі цієї схеми з'явилися власники квартир, які, попавшись один раз на таке, більше не хочуть мати справ із ріелторами. А цим і користуються шахраї.

Саме через це в різних засобах масової інформації можна зустріти оголошення, в яких написано, що квартира здається безпосередньо господарем та агентів прохання не турбувати. І ціна за оренду даної нерухомості трохи нижча за ринкову. Іноді це правда. Але найчастіше це оголошення розмістили шахраї. Зателефонувавши за вказаним номером, господар, або господиня в загальних рисах розповість про квартиру, де розташована, який поверх, які є меблі, та й інші деталі. Коли ви скажете, що готові її орендувати, вам натякнуть, що хоча квартира здається без посередників, але спочатку б непогано все-таки укласти договір найму. Так буде спокійніше і господареві житла і вам, що абсолютно правильно. Далі господар чи господиня повідомляє вам, що в нього чи в неї є знайомий юрист, який бере за свої послуги у кілька разів менше, ніж рієлтор, наприклад, лише одну третину від суми місячної плати. Зауважу, що ріелтори за свої послуги беруть від 50% до 100% від суми щомісячної орендної плати.

Зустріч з «юристом» призначається в якійсь кав'ярні поряд з станцією метро. Є варіації цього виду шахрайства, у яких зустріч призначається у «офісі юридичної контори». Проходить ця зустріч завжди однаково. «Юрист» вішає вам локшину на вуха, потім підсовує липові документи на житло на неіснуючу адресу або ксерокопії, ви підписуєте «договір найму» та оплачуєте послуги «юриста», які становлять зазвичай 2–5 тисяч грн. Іноді «господар» чи «господарка» нерухомості присутня на зустрічі з «юристом», іноді ні. Але після того як ви сплатили за послуги «юриста», на ваші телефонні дзвінки перестануть відповідати. А трохи пізніше, коли закінчиться термін оголошення там, де ви його знайшли, телефон буде взагалі відключений.

Автор: Олександр Бєлов