06-08-2013

П'ятирічний прогноз ринку комерційної нерухомості у Європі

Будівля, Берлін

Згідно з прогнозами фахівців ринку нерухомості, протягом п'яти років загальна дохідність комерційної нерухомості у сегменті найвищої якості може становити в середньому 8% на рік.

Ставки доходу якісних об'єктів промислової та логістичної нерухомості будуть найбільшими, і становитимуть 9% на рік протягом 2013-17 років, разом із високим відсотком прибутковості. Ставки доходу об'єктів торгової нерухомості становитимуть 8% на рік, тоді як показник об'єктів офісної нерухомості буде трохи нижче, і становитиме 7,5% на рік.

Інвестори можуть збільшити свій запланований дохід, інвестувавши в периферійні ринки. Згідно з прогнозами, найбільша прибутковість протягом наступних 5 років буде зареєстрована в регіоні Центральної та Східної Європи та Дубліні. Ставки прибутковості об'єктів у цих регіонах досить високі, але в середньостроковій перспективі можуть дещо знизитися, як результат повільного відновлення економіки європейських держав. Найбільш високі ставки доходу в усіх секторах комерційної нерухомості будуть зареєстровані в Дубліні, оскільки на регіоні позитивно відбивається зростання орендних ставок внаслідок економічного відновлення країни та незначне зниження ставок доходності.

За прогнозами експертів компанії, орендні ставки в сегменті комерційної нерухомості покажуть незначне зростання — 2,5% щорічно протягом наступних 5 років як результат повільного відновлення економічної активності у країнах Європи. Найбільше зростання показників прогнозується на ринку торгової нерухомості - 3% щорічно. Показники зростання орендних ставок у сегментах офісної та логістичної нерухомості становитимуть 2% та 1,5% відповідно.

В аналогічний період прогнозується подальше зростання ставок прибутковості на головних європейських ринках внаслідок підвищення орендних ставок. Однак у країнах Центральної та Східної та в Дубліні ставки прибутковості на даний момент досить високі і протягом наступних 5 років будуть схильні до деякого зменшення.

Фергус Хікс, керівник департаменту прогнозування компанії DTZ, коментує:

«Ми очікуємо, що ставки доходу проектів комерційної нерухомості найкращого класу становитимуть 8% на рік протягом наступних 5 років. Однак правильний вибір ринку здатний багато збільшити рівень доходу об'єктів нерухомості, і за нашими очікуваннями, показники країн Центральної та Східної Європи та Дубліна зможуть перевищити показники доходу головних ринків, оскільки ставки прибутковості в цих регіонах вищі. На нашу думку, Дублін є найбільш привабливим регіоном, оскільки його передбачувані ставки доходу матимуть змогу досягти рівня 15% щорічно у всіх секторах».

За матеріалами REALT.UA.