19-09-2011

Чи вигідні вкладення у комерційну нерухомість?

будівлі

Нині у світі панує фінансова нестабільність. Багатьом не зрозуміло, який буде курс у долара, що буде надалі з євро. Тому багато людей, які мають вільні фінансові кошти, почали замислюватися про безпечне та вигідне вкладення. Адже зараз потрібно подбати про те, як зробити вигідне вкладення, яке приноситиме стабільний дохід у майбутньому.

Ще кілька років тому фінансові вкладення в комерційну нерухомість досить швидко виправдовували себе у вигляді фінансових надходжень із довгострокової оренди приміщень під офіси або ж вигідного продажу місця. Але після того, як багато компаній були змушені звільнити половину своїх співробітників через піку фінансової нестабільності у світі і згодом скоротити площі, що орендуються, у власників фінансової нерухомості з'явилися проблеми. Багатьом із них навіть довелося переробити умови договорів оренди та прописати там, що погашення оренди буде виконано шляхом вирахування відсотків доходу компанії.

З усього вищесказаного випливає, що вкладення у фінансову нерухомість не такі стабільні та надійні, як може здатися на перший погляд. І як зробити, щоб виправдати свої вкладення? Насправді існує безліч варіантів, завдяки яким можна зберегти свої фінанси, а також змусити їх працювати на себе. Але на даний момент лише ціни на золото досягли свого піку, що каже, що стало дуже багато тих, хто сумнівається. А з іншого боку, аналітики ринку нерухомості повідомляють про стрімке зростання нерухомості, що означає, що сенс у вкладеннях у фінансову нерухомість все ж таки є. Адже стабільні компанії, які прагнуть зростання та розширення, і зараз орендують сучасні та щойно відремонтовані офісні приміщення.

Зайняті люди ніколи не займатимуться організацією оренди офісу, і робитимуть там ремонт – у них на це просто немає часу. Тому встановлювати кондиціонер або, наприклад, встановлювати броньовані двері найкраще орендодавцю. І, якщо в приміщенні, що здається, буде зроблено ремонт, встановлено інтернет і кондиціонер, а так само проведено електрику і каналізація, то такий офіс з радістю знімуть. Це вказує на те, що майбутнє такого бізнесу є, потрібно лише знайти правильний підхід до вимог клієнта.

Цілком можливо, що скоро і в нашій країні винесуть усі великі торгові центри за місто, як це вже давно робиться в усьому цивілізованому світі. Завдяки цьому власники комерційної нерухомості, яка розташована у центрі міста, отримають позитивний результат. Для початку бажано прибрати кіоски та інші будівлі, через які архітектори б'ють на сполох. Тоді сучасні бізнес-центри будуть справжньою окрасою міста та принесуть користь як власникам, так і орендарям. З усього цього випливає, що найкраще вкладати свої фінанси у будівництво.

Через те, що придбання квартир, які знаходяться на першому поверсі і виходять на центральні вулиці, давно завершено і всі ці приміщення на даний момент є нежитловими приміщеннями, слід знати, що такі вкладення нескоро окупляться, якщо окупляться взагалі. Плюс до всього потрібно буде витратитись на ремонт. Це і міцні нові двері, і перепланування, електропроводка, і якісна система захисту. Кожен орендар найбільше цікавиться перед укладанням договору, наскільки добре приміщення захищене від пошкоджень та злому. Виходячи з цього, слід зробити висновок, що таке вкладення сильно вдарить по кишені власника приміщення, а також триватиме дуже довго.

Фахівці у цій галузі рекомендують рухатися у напрямку інвестицій у нерухомість, яку вважають комерційною. Крім вітчизняних проектів, є ще й безліч закордонних забудовників, які чекають на інвесторів, завдяки яким можна було б завершити будівництво ресторанів, бізнес-центрів та готелів.

Автор: Олександр Бєлов