05-06-2015

Влада Португалії планує посилити правила видачі «золотих віз»

Порту

Влада Португалії планує переглянути правила швидкої видачі «золотих віз» у бік посилення. Нагадаємо, претендувати на отримання португальської «золотої візи» можливо у разі фінансових вкладень у місцеву економіку чи придбання нерухомості вартістю понад 500 тисяч євро.

Переглянути правила видачі інвесторського ВНЖ португальська влада змушена у зв'язку з корупційним скандалом, який спалахнув навколо «золотих віз» минулого листопада. У цьому скандалі виявилися замішані щонайменше одинадцять високопосадовців.

Незважаючи на посилення правил, відмовлятися від самої програми «золотих віз» Португалія не має наміру, оскільки їх видача є серйозною підмогою для економіки країни. Цю програму планується навіть розширити та видавати іноземцям посвідку на проживання не лише за придбання дорогих квадратних метрів у Португалії, а й за інвестиції у розмірі 350 тисяч євро у португальську науку чи культуру. А якщо іноземний інвестор, який бажає отримати «золоту візу», зробить інвестиції в малозаселені регіони держави, то для таких випадків передбачається запровадити 20% знижку.

За ті два роки, протягом яких у Португалії діє програма інвесторського ВНЖ, країна отримала як інвестиції близько 1,27 мільярда євро. Загалом цією програмою на сьогоднішній день змогли скористатися майже 2 000 іноземців, переважна більшість яких є КНР. Слідом за китайцями йдуть громадяни Росії та Бразилії.

Підготував: Олександр Бєлов