05-02-2016

Зацікавленість інвесторів комерційною нерухомістю РФ зберігається

Москва

Згідно з новим звітом CBRE незважаючи на поточну нестабільність у макроекономіці, інтерес російських та зарубіжних інвесторів до комерційної нерухомості залишається на найвищому рівні. Основним драйвером для інвесторів зараз є потенціал відновлення вартості активів на тлі корекції ринку.

Головні індикатори 2015 року

  1. Обсяг інвестицій у 2015 році зменшився на 36% у доларовому вираженні і склав 2,8 млрд. доларів США, але зберігся на тому ж рівні в рублевому еквіваленті і склав 168 млрд. руб.
  2. На ринку відбувається корекція цін під впливом зміни курсу рубля, зміни структури орендних доходів, а також дорожчого фінансування.
  3. Інвестори зараз дотримуються кількох стратегій – це покупки якісних активів, що приносять дохід, або активів з потенціалом поліпшення показників орендного доходу. При цьому особливий інтерес у інвесторів викликають активи з високим борговим навантаженням за можливості її оптимізації або наявності стратегічного рішення власників продавати на поточному ринку.

Ринок інвестицій у комерційну нерухомість виявився не менш ліквідним у 2015: за однакової кількості угод у 2014 та 2015 роках, через девальвацію рубля, середній розмір угоди знизився з 85 млн дол. у 2014 до 55 млн дол. у 2015.

Частка іноземних інвесторів знизилася до 15% у 2015 році з 33% у 2014 році. Обсяг регіональних інвестицій склав лише 58,7 млн ​​доларів США, або близько 2% від обсягу інвестицій у 2015 році, що відображає інтерес інвесторів до Москви.

У фокусі інвесторів у 2015 році залишається офісний сегмент (38% від обсягу інвестицій). Ключові угоди тут: покупки першої та третьої будівель БЦ «Метрополіс», покупка БЦ «Аврора» та БЦ «Заріччя».

Попит інвесторів на торгову та складську нерухомість у 2015 році становив 25 та 18% відповідно. Серед найбільших угод у цих сегментах варто відзначити такі знакові угоди, як купівля галереї модний сезон і складського комплексу PNK Чехов I.

На готельний сегмент припало 11% від загального обсягу інвестицій. Серед знакових угод у готельному сегменті – продаж готелів Four Seasons Hotel Moscow та Sheraton Palace.

Незважаючи на невизначеність, інвестори бачать у поточній ситуації вигоду купівлі нерухомості на «дні» ринку та перевагу над іншими класами активів у довгостроковому збереженні вартості. Крім того, поточний рівень цін на нафту є заборонним для її виробників, тому ми очікуємо зміни ситуації та початку стабілізації на інвестиційному ринку протягом першого півріччя 2016 року.

Олеся Дзюба, директор відділу стратегічного аналізу та планування CBRE:

«Обсяг операцій, що зараз у роботі, демонструє високий інтерес інвесторів до комерційної нерухомості, причому не лише з боку інвесторів з російським капіталом, який останнім часом домінував на інвестиційному ринку, а й з боку іноземних інвесторів, у тому числі з Азії та Близького Сходу, інтерес яких ще не встиг реалізуватись. Враховуючи обсяг угод, перенесених з 2015 року на 2016, і інтерес з боку інвесторів, що зберігається, ми очікуємо зростання обсягу інвестицій в об'єкти нерухомості в 2016 році на 30% в рублях, при збереженні доларового еквівалента на рівні 2015 року».

За матеріалами CBRE.