05-01-2014

Ринок нерухомості Франції

Вілла La Florentine

Ринок французької нерухомості відноситься до найстабільніших ринків нерухомості світу, на ньому відсутні різкі підйоми та падіння цін. У період боргової кризи в Європі ринок нерухомості Франції майже не постраждав, свідчать звіти офіційної статистики. Відповідно до яких, за 2012 рік у Франції було укладено близько 850 тисяч договорів, пов'язаних з нерухомістю. У сучасних умовах ринок відзначається активністю, яка забезпечує суттєве подорожчання житла. Ціни на нерухомість цієї країни досить високі, проте в кілька разів нижчі за ціни на житло інших західноєвропейських країн. Особливо популярною нерухомістю у Франції, яка має попит у іноземців, є нерухомість Лазурного берега. Вартість вілли з кількома кімнатами, ваннами, садом та басейном становить 1,2 мільйона євро. Більш просторі апартаменти, житлова площа яких становить 350 кв.м, обійдуться покупцеві в 2,5 мільйона євро. Дешевшим житлом є квартири, наприклад двокімнатна квартира, загальною площею 65 кв.м з видом на море коштує 340 тисяч євро.

Купити нерухомість у Франції можна трьома способами, а саме із залученням нотаріальної контори, за допомогою ріелторської компанії або безпосередньо на аукціоні, що передбачає продаж без посередників. Скориставшись послугами рієлтора, вартість яких становить 4-10%, можна максимально зручно підібрати бажаний варіант житла. Нотаріальні послуги дешевші вони коливаються не більше від 2,5 до 8%. Купити житло у Франції можна за допомогою іпотечного кредиту. Французькі банки лояльно ставляться до нерезидентів і готові під час подання відповідного пакета документів профінансувати близько 80% вартості нерухомості. Оформляється іпотека терміном 25 років переважно під 7% річних. Згідно з французькими законами, підписаний іпотечний договір необхідно зареєструвати у нотаріуса, вартість цієї послуги становить 1-1,5% від загальної суми іпотечного кредиту.

Особливою популярністю іноземці мають вторинний ринок нерухомості Франції. Причиною цього є низькі ціни на житло, низька ставка податку з продажу (на первинному ринку ставка 20,6% на вторинному 12%) та затребуваність оренди. Оренда нерухомості у Франції є досить прибутковим бізнесом. Законодавство країни дозволяється здавати житло в оренду, але за умови сплати 25% податку від отриманого прибутку.

Підготував: Олександр Бєлов