05-10-2021

Особливості продажу частки у ТОВ

частка підприємства

Припинення діяльності ТОВ – звичайне явище у бізнесі. Воно може підкріплюватись різними факторами. Це може бути внутрішній конфлікт із іншими засновниками, процес емоційного вигоряння, складна фінансова ситуація тощо. Однак те, як правильно оформити продаж і не припуститися помилок, знають не всі.

Основні способи продажу ТОВ

  1. Якщо в засновниках товариства з обмеженою відповідальністю присутні кілька осіб, то частка продавця пропонується комусь із учасників, що залишилися, самому товариству або третім особам. У цьому випадку акціонерам вигідніше викупити частку того, хто йде з метою недопущення до бізнесу незнайомих осіб, спокійної подальшої співпраці. В усіх випадках потрібне оформлення договору купівлі-продажу.
  2. Якщо в суспільстві присутні дві особи, то щоб вийти з ТОВ, не ліквідуючи його, їм потрібно прийняти нового засновника з одночасним збільшенням статутного капіталу, а після повного оформлення просто відмовитися від своїх часток на його користь.
  3. Третій варіант укладає у продажу юридичної особи як майна. Цей випадок має на увазі або допускає укладання попереднього договору купівлі-продажу частки ТОВ. У ньому потрібно уточнити терміни та умови підписання або одразу оформити угоду продажу товариства з обмеженою відповідальністю у нотаріальній формі.

При здійсненні будь-якої поданої операції потрібно зміна засновників ТОВ. Ця процедура дозволяє новому складу засновників зафіксувати зміну, що відбулася.

Тут перелічені кілька основних способів продажу частки у суспільстві з обмеженою відповідальністю. Це не єдині варіанти, але вони набули найбільш широкого поширення.

Етапи продажу ТОВ

Вибравши оптимальний спосіб продажу своєї частки, слід рухатись далі. Від вибору варіанта залежить подальший порядок дій, і може відрізнятися. Нижче наведено загальний вид продажу частки в ТОВ.

Оцінка загальної вартості ТОВ та представленої частки у ньому незалежною особою – перший та головний етап продажу. Далі слідує підготовка всіх необхідних документів, а точніше їх зміна. Слід врахувати, деякі документи підлягають обов'язковому нотаріальному завіренню. Важливо враховувати той варіант, у якому цьому етапі цілком допустиме розірвання договору купівлі-продажу. Третім етапом є подання нотаріусом пакета документів для реєстрації нових відомостей при простому факті продажу та зміні співвідношення часток. Заключний етап – повідомлення банківської установи та контрагентів про своє рішення.

Підготував: Олександр Бєлов

Читайте також