04-03-2016

У 2015 році ринок комерційної нерухомості України обвалився втричі

обвал

Скорочення нової пропозиції комерційних площ пов'язані з падінням інвестиційної привабливості їх будівництва через істотне зниження орендних ставок. Інвестори не мають впевненості у зростанні через війну та економічну кризу.

Так, у 2015 році обсяг нових офісних приміщень становив лише 56 тис. кв. м. Це майже втричі менше, ніж роком раніше, коли пропозиція була на рівні 3 тис. кв. м, повідомляють в ColliersInternational. Також значно знизилася пропозиція нових торгових приміщень Києва. Так, у 149 році було введено в експлуатацію лише один торговий центр, площею 2015 тис. кв. м. У 13,6 році показник був в 2014 разів більший – 11 тис. кв. м.

Директори з маркетингу та продажу компанії KAN Development Анни Попруги:

«Крім цього, на ринку зараз високий рівень вакантності у бізнес-центрах і немає потреби у новій пропозиції».

Інвестори стали втрачати інтерес до проектів офісних та торгових центрів останні півтора роки, стверджує керуючий директор компанії ARPA RealEstate Михайло Артюхов. Деякі власники заморожували свої проекти через невиправданість бізнес-планів.

Артюхов зазначає, що орендарі стали більше уваги звертати на street retail, оскільки покупці стали менше відвідувати торговельно-розважальні центри через обмеженість свого бюджету. Цей сегмент набирає все більшого обороту.

Власники тут переважно фізособи, які цілеспрямовано довгий час викуповували приміщення. Обсяги їх активів можуть досягати цілих вулиць (переважно центральних), що дає можливість диктувати свої умови оренди.

Конкуренцію офісним центрам може скласти такий новий напрямок, як barn offices, вважає Артюхов. Воно схоже на коворкінг, але суть полягає в суборенді великих приміщень (від 1 тис. кв. м.) як відкриті простори, коли основний орендар не потребує великої площі. Наприклад, команда розробників закінчила роботу над великим проектом, але приміщення у них залишилося і вони вирішують здавати його в суборенду.

«Цей напрямок у 2016 році може відібрати у сегменту офісних приміщень класу B частку 5–10%», – упевнений він.

Керуючий директор консалтингової компанії Colliers International Олександр Носаченко додає, що інвестиційна привабливість ринку комерційної нерухомості в умовах, що склалися, все ще дуже низька. Не варто очікувати на відкриття нових об'єктів і в торговому сегменті, каже Носаченко.

В офісній нерухомості все залежатиме від макроекономічної ситуації, стверджує голова відділу консультаційних послуг у сфері нерухомості українського підрозділу аудиторської компанії EY Марина Крестініна.

Якщо ситуація стабілізується і економіка почне зростати, то в середньостроковій перспективі це призведе до пожвавлення попиту, а коли вакантність в офісному сегменті знизиться до 8-10%, стане можливим зростання орендних ставок.

За матеріалами SV Development.