04-10-2019

Ринок комерційної нерухомості України: транзакції та прогноз (I півріччя 2019)

Київ

Динаміка інвестиційних угод на ринку комерційної нерухомості в Україні протягом І півріччя 2019 року залишалася здебільшого позитивною. Це було зумовлено збереженням стабільності валюти, покращенням динаміки ринків. комерційної нерухомості та зростанням кількості місцевих інвестиційних компаній.

Про це йдеться в аналітичному огляді Cushman & Wakefield.

Транзакції

За перші 6 місяців 2019 року загальний обсяг вторинних інвестиційних угод на ринку комерційної нерухомості в Україні становив близько 131 млн доларів США, що на 23% нижче, ніж у I півріччі 2018 року, але майже дорівнює річному показнику 2017 року і значно перевищує річні показники за 2013–2016 роки.

Переважна більшість вторинних інвестиційних угод була здійснена щодо активів, що перебувають у Києві.

У I півріччі 2019 року ринок офісної нерухомості, як і раніше, залишався найбільш привабливим з погляду вторинних інвестицій: у сектор було спрямовано близько 51%.

Як і у 2016–2018 роках, протягом першого півріччя 2019 року інвестиційні можливості на ринку комерційної нерухомості в Україні найбільш активно розглядалися місцевими інвестиційними компаніями, національними логістичними компаніями та великими рітейлерами, а також місцевими приватними особами.

З початку 2018 року Cushman & Wakefield став свідком поновлення інтересу до ринку комерційної нерухомості в Україні з боку міжнародних інвесторів. У 2017–2018 роках та протягом перших 6 місяців 2019 року на вторинних інвестиційних оборудках з боку покупця домінував інституційний інвестор Dragon Capital Investments Limited, а також українська девелоперська компанія Merx.

Найактивнішим продавцем на ринку був комерційний банк "Альфа-Банк". А також низка українських комерційних банків, які перебувають у процесі ліквідації з 2015 року, активи яких виставляються на продаж Фондом страхування вкладів України через державну систему електронних закупівель ProZorro.

Прогноз

Станом на липень 2019 року Cushman & Wakefield зберігає прогнози первинної прибутковості на ринку комерційної нерухомості в Україні як стабільні до кінця 2019 року через невизначеність, яка все ще зберігається після недавніх президентських та парламентських виборів. Проте можлива деяка низхідна корекція доходності, якщо динаміка ринку продовжиться.

Якщо ж не відбудеться економічних потрясінь, позитивна динаміка інвестицій посилюватиметься, оскільки місцеві та деякі міжнародні інвестори все частіше шукають можливості у цьому секторі.

Станом на середину 2019 року загальний річний обсяг вторинних інвестиційних угод може становити близько або перевищувати показник 2018 року. Очікується, що інституційні інвестори все активніше діятимуть на ринку. Однак, ця категорія учасників продовжить застосовувати обережний підхід до своєї інвестиційної діяльності в країні.

Незважаючи на позитивні очікування, боргове фінансування здебільшого недоступне, що впливає на динаміку розвитку та ліквідність активів на ринку комерційної нерухомості, особливо у разі великих проектів.

У середньостроковій та довгостроковій перспективі можливі кілька сценаріїв. У міру дозрівання українського ринку нерухомості є можливість для деякого стиснення прибутковості, порівняно високого рівня, що існує нині.

Нагадаємо, у I кварталі 2019 року об'єм інвестицій у комерційну нерухомість України зріс на 54%, і цей показник став четвертим у регіоні EMEA.

Підготував: Олександр Бєлов