03-03-2014

Вільнюс: житло у тихій європейській столиці

Вільнюс

Потрібно обмовитися відразу, нерухомість Литви не надто популярна у наших співвітчизників. Можливо, це пов'язано з тим, що Вільнюс досі є таємницею за сімома печатками і, ймовірно, незрозумілим. Незважаючи на це нерухомість у Вільнюсі продається та купується.

Вільнюс — тихий, приємний, у ньому виразно помітні елементи недавньої радянської історії міста. Старе місто у Вільнюсі взяло під охорону ЮНЕСКО. Вільнюс відвідують, щоб уникнути зайвої міської суєти або нудної буденності. У цьому місті можна добре зарядитися духовністю та красою стародавньої архітектури.

Багато хто вважає Вільнюс типово європейським містом. Він тихий та спокійний. Але, проте, урочистий. Це місто ніби створювали для приємних прогулянок, яким можна вдаватися регулярно, поволі насолоджуватися романтичною обстановкою, романтика витає в міському повітрі.

Хоч і помітно виразно радянське минуле міста, сучасний Вільнюс є живим містом з безліччю ресторанчиків та дуже привітними мешканцями.

Нерухомість у Вільнюсі особливо цікавить тих, хто прагнути мати візові пільги в країні, що входить до ЄС. Він подобається тим, хто непомітною красою та особливим духом середньовічних кварталів столиці Литви. Тут легко отримати невеликий прибуток від здачі в оренду свого домоволодіння.

Вільнюс завжди був найбільшим освітнім центром країни, а це означає, що орендоване житло матиме чималий попит у іноземних студентів.

Цікаво, що Вільнюс є єдиною європейською столицею, що постачається водою з джерел підземелля на всі 100%.

Клімат Вільнюса відносять до помірно-континентального. Але є і виявляють себе досить чітко риси морського. І це зрозуміло, що сильний вплив Балтійського моря дуже помітний. Зими у місті зазвичай м'які та досить сніжні. А літо триває дуже недовго, воно прохолодне. Середня температура у липні становить близько +18, у лютому – мінус 4.

Особливо добре у Вільнюсі навесні, не менш приємно тут проводити час ранньої осені. Дивовижні погодні умови схильні до тривалих прогулянок на свіжому повітрі, та й туристів у цей час, як правило, зовсім мало. Це означає, що ніхто не завадить насолоджуватися відпочинком у цьому чудовому місці.

Литовська нерухомість не викликає такого пильного інтересу у російських покупців нерухомості, оскільки, наприклад, житлові об'єкти в сусідній Латвії залучають їх набагато більше. Незважаючи на це, саме росіяни стали лідерами небувалої активності на місцевому ринку серед інших закордонних покупців нерухомості. Від росіян трохи відстають німці, британці та поляки.

Зазвичай покупці нерухомість у Вільнюсі наглядають не для цілей вкладення капіталів, а для отримання посвідки на проживання у Литві та особистого використання.

Особливою популярністю у іноземних покупців користується житло у Старому місті, за яким він і полюють. Тут середня приблизна вартість нерухомості може становити приблизно 1,8 тис. євро за квадратний метр. Об'єкти первинного ринку дешевші, вони коштують 1,1 тис. Нерухомість вторинного ринку у Вільнюсі коштує приблизно стільки ж — близько 1,070 євро за кв.м.

Район Ужупіс для покупців нерухомості виявиться особливо привабливим та цікавим, навіть незважаючи на не зовсім милозвучну назву. Він чимось схожий на паризький Монмартр і копенгагенське Християнія. Ужупіс сповнений художниками. Художники тут живуть, працюють і просто проводять час. У кварталі відбуваються безперервні карнавали та веселі свята. Творчої інтелігенції цей куточок литовської столиці сподобався нещодавно, на початку 1990-х, а 1997 року інтелігенції спало на думку оголосити Ужупіс незалежною республікою. Тут завжди дуже кумедно.

Підготував: Олександр Бєлов