03-07-2017

Інвестиційний підхід до управління комерційною нерухомістю

управління комерційною нерухомістю

Однією з найважливіших складових для комерційної нерухомості є модифікації та зміни, які мають місце у процесі управління майном. Такі процеси можуть спричинити суттєве збільшення початкової вартості нерухомості. Процес розвитку нерухомості якраз і є тим механізмом, який спрямований на внесення оптимізації в нерухоме майно, дозволяючи таким чином збільшити його вартість, нарощуючи його якісні характеристики.

Сьогодні існує велика кількість різних точок зору щодо управління комерційною нерухомістю. Деякі розуміють під управлінням нерухомістю девелопмент та будівництво, розподіл корпоративних інвестицій, управління інфраструктурою. Проте можна виділити два основні ключові підходи в управлінні нерухомим майном. Перший полягає в управлінні нерухомістю, яка є матеріальним об'єктом. Сюди насамперед можна віднести управління інфраструктурою, оптимізацію матеріальних та фізичних аспектів майна.

Другий підхід полягає в управлінні нерухомістю як джерелом доходів, об'єктом інвестицій. Головною метою такого управління є оптимальне використання нерухомості, яке може дати максимальний дохід своєму власнику. Тут має місце інвестиційний підхід, який має прагнути збільшення вартості нерухомого майна, щоб у довгостроковій перспективі істотно наростити його вартість на ринку.

Коли йдеться про отримання доходів із нерухомого майна, найчастіше виділяють такі: зростання вартості капіталу у зв'язку із зростанням ринкової вартості об'єкта; дохід як регулярних платежів від здачі нерухомості у найм. Однією з основних характеристик нерухомого майна як об'єкт інвестицій є його низька ліквідність. Таким чином, завдяки низькій ліквідності, значно стимулюється довгостроковий період вкладень коштів, та суттєво зменшується обсяг спекулятивних операцій. Враховуючи всі перераховані вище особливості, кожен об'єкт нерухомого майна вимагає індивідуального та унікального підходу.

Автор: Олександр Бєлов