03-06-2013

Офісна нерухомість у Європі залишається привабливою для інвесторів

будівлі

Незважаючи на спад будівництва та зростання рівня вакантності, офісна нерухомість активно будується у всій Європі.

У дослідженні, проведеному німецьким холдингом Patrizia Immobilien AG на 27 європейських офісних ринках, зазначається, що офісна нерухомість є найбільш популярною формою інвестицій. Такий високий попит стимулює нове будівництво. У найближчі п'ять років більшість нових офісних площ буде побудовано у Варшаві — 900 тис. кв. метрів, що збільшить існуючий фонд на 25%. При цьому середнє зростання пропозиції на ринку офісної нерухомості ЄС становитиме лише 5,5%.

Виходячи з поточної ситуації, до 2017 року на ринок вийде близько 11 млн. квадратних метрів нових офісних площ. Частка вакантних офісів з 2007 до 2012 року на всіх 27 ринках склала в середньому 3,6%. У Дубліні кількість порожніх офісних приміщень зросла за цей період на 11,3%, у Барселоні - на 5,3%.

Тільки у Стокгольмі та в чотирьох найбільших німецьких містах — Берліні, Мюнхені, Гамбурзі, Франкфурті — порожніх офісів більше не стало. Експерти радять інвесторам зосередитися на ринках із відносно низькими ризиками: у Лондоні, Парижі, Відні, Копенгагені, а також у Берліні та Мюнхені.

Наразі найбільший ризик для інвесторів у Будапешті. Після 2010 року будівництво нових офісних будівель спричинило зростання рівня вакантності до 21,4%. Проте до 2017 року ринок офісної нерухомості столиці Угорщини збільшиться на 14%.

За матеріалами Оглядач Нерухомість.