03-02-2020

Вибір офісного приміщення: 10 порад

офіс

Орендувати офісне приміщення з кожним роком стає все складніше. Сьогодні існує дефіцит офісних площ, і багато орендарів без розбору швидко погоджуються на умови орендодавців. Великий попит на комерційну нерухомість змушує підніматися орендні ставки.

Поради щодо пошуку та вибору офісного приміщення

  1. Починайте пошук приміщення за два або краще за чотири місяці до планованої угоди. Збільшуйте термін, якщо згоду про оренду приймають кілька осіб.
  2. Починайте шукати приміщення за рік до закінчення вашого договору оренди. І також не забувайте, що в новому приміщенні, можливо, потрібно буде проводити косметичний ремонт і на це потрібен певний час.
  3. При виборі місця нового офісу розглядайте різні пропозиції, не зупиняйтеся одразу на першому, що трапиться, розглядайте та порівнюйте одразу кілька варіантів, що підходять під ваші вимоги.
  4. Вибір на сьогодні дуже обмежений і якщо вам потрібне приміщення понад 5 тис. кв. м. тоді приготуйтеся, що знайти приміщення досить важко.
  5. Якщо ви потребуєте специфічного оздоблення або планування – шукайте можливості робити його самі. При пошуках відповідного приміщення ви витратите багато часу і малоймовірно, що знайдете те, що вам підходить, і в результаті все одно займатиметеся ремонтом самі.
  6. При пошуку приміщення враховуйте те, що можливе зростання чисельності персоналу чи обсягів торгівлі. А приміщенням ви користуватиметеся більше трьох років, тому вибирайте із запасом.
  7. Не зупиняйтесь на одному приміщенні. Якщо існує можливість, паралельно ведіть переговори ще з одним або двома орендодавцями, можливо, знайдете дешевший варіант.
  8. Не забувайте, що якщо ви вже домовилися, це лише п'ята частина шляху. При укладанні договору оренди може виникнути багато невирішених проблем, і кожна може спричинити розрив домовленостей.
  9. Пам'ятайте, що для впевненості у підписанні договору оренди слід залучати юристів. Вони зможуть дати правову оцінку договору і цим підстрахують вас. Пам'ятайте, що затягування часу може зірвати угоду.
  10. Щоб не згадувати правила пошуку приміщення і не ризикувати залишитися ні з чим, ви можете звернутися в спеціалізоване агентство, яке займається пошуком офісів та укладанням угод оренди. Ріелтори нададуть вам максимальну допомогу в пошуку необхідного приміщення і заощадять час.

Нагадаємо, в грудні 2019 року середня ціна оренди квадратного метра офісів в Одесі знизилася на 4,89% - до 253,00 грн. в місяць.

Автор: Олександр Бєлов