02-12-2014

Почем аренда житла на Новий рік в Україні

2015 рік

На Новий рік попит на оренду житла зазвичай зростає. Найбільші темпи зростання – у містах-мільйонниках – Києві, Одесі та Львові. Разом із попитом зростають і ціни. Сегодня.ua спробувало прояснити ситуацію з орендою житла на новорічні свята в Україні.

Новорічні свята високий сезон для орендарів

За словами експерта консалтингової компанії SV Development Сергія Костецького, через кризу українці вдвічі рідше подають заявки на подобову оренду житла.

«У некризові роки кількість угод щодо подобової оренди у період новорічних свят збільшувалося на 30–40%, у деяких містах було навіть у 2 рази збільшення. Цього року за нашими підрахунками кількість заявок на подобову оренду збільшилася на 15%. Здебільшого знімають місцеві жителі – це 80%, і 20% – приїжджі та туристи», – каже експерт.

При цьому для орендарів Новий рік та Різдво – традиційно «високий сезон» і можливість добре підзаробити. З огляду на те, що попит піднімається, зростають і ціни.

«На період новорічних свят багато власників встановлюють спеціальні тарифи, які найчастіше в 2–4 рази вищі за ціни на житло в «низький» сезон і збільшують мінімальну кількість ночей для оренди. Більшість власників не приймають бронювання заздалегідь, оскільки чекають на момент, коли ціни на житло в період передноворічного ажіотажу досягнуть апогею, щоб здати квартиру максимально вигідно і на більшу кількість ночей. Наприклад, двокімнатна квартира у Києві в середньому коштує близько 500 грн., а у новорічну ніч вона може коштувати 1500, з обмеженням по бронюванню від 3 ночей», – кажуть у прес-службі сервісу подобової оренди квартир «Добово».

Що? Де? Скільки?

За видами нерухомості найпопулярнішими на Новий рік залишаються квартири, заміські будинки орендують набагато рідше.

«Найпопулярніші варіанти – квартири. На них припадає приблизно 80–85% попиту. Якщо говорити про квартири, то найпопулярніші варіанти – від 70 кв. м. та вище», – каже Сергій Костецький.

З українських міст-мільйонників найпопулярніший у плані подобової оренди – Львів.

«Традиційно лідирує Львів (як різдвяно-святковий), потім Київ і потім Одеса. Пропозицій досить багато. Пропозиції щодо подобової оренди у Києві на новорічну ніч починаються від 300 та досягають 5 000 грн. (переважно 3–5 тис. грн. коштують заміські будинки, – ред.). В Одесі зняти квартиру можна від 300 грн. та до 20 000 грн. (За приватний будинок). У Львові діапазон цін – від 1 грн. до 600 грн. При цьому питанням оренди слід перейматися вже зараз, щоб встигнути підібрати найбільш вигідну пропозицію заздалегідь», – кажуть у прес-службі «Добово».

Веселим компаніям здають неохоче

Великим компаніям, за словами експертів, житло на добу може бути складніше.

«Багато власників категорично відмовляються здавати квартири під святкування для великих компаній, або ж вимагають доплату за додаткових гостей та заставний депозит на певну суму за безпеку апартаментів. Це обумовлено тим, що іноді збитки після вечірок та масових гулянь досягають чималих сум, і власники змушені їх покривати власним коштом, без компенсації з боку гостей», — каже Валерія Чаленко, представник «Добово».

За матеріалами: Сегодня.ua