02-07-2014

Доступні та недоступні ринки нерухомості Європи

Ринок нерухомості Ізраїлю найнедоступніший для місцевих покупців, а найбільш доступний у Данії, хоч і нестабільний.

Незважаючи на те, що Європа відрізняється рекордно низькими відсотковими ставками, вартість покупки будинку в різних країнах варіюється в широких межах — від 2,1 до 12,1 середньорічних заробітних плат.

Найнедоступніші ринки

недоступний ринок нерухомості Ізраїлю

Згідно з останнім оглядом європейських ринків житлової нерухомості, складеним аудиторською компанією Deloitte, ринок Ізраїлю є найменш доступним. Щоб купити тут нерухомість площею 70 м², громадянину доведеться витратити 12,1 своїх середньорічних зарплат. У доповіді наголошено, що з 2007 року ціни на нерухомість тут зросли приблизно на 80%. Житловий фонд Ізраїлю у 2013 році був найнижчим серед 16 країн, що розглядаються в огляді, і нижче середньоєвропейського більш ніж на 43%, що підняло ціни на місцеве житло до рівня найдорожчих країн Європи — Великобританії та Франції.

Середня ціна на нерухомість у Росії є однією з найнижчих - близько 1 тис. євро (1,36 тис. дол.) за квадратний метр, але, незважаючи на це, середньому росіянину потрібно було витратити 10,4 своїх зарплат для того, щоб купити власність аналогічної площі.

Водночас британському покупцю для подібного придбання у 2013 році потрібно було лише 8,5 заробітних плат. Експерти Deloitte зазначають, що, незважаючи на певний підйом будівельної активності в країні, британський ринок нерухомості залишається ще ненасиченим. Це є одним із головних факторів, що зумовлюють швидке зростання цін.

Центральний Лондон, як і раніше, залишається місцем з найдорожчими в Європі цінами на житло, що часом перевищують 10 тис. євро (13,6 тис. дол.) за квадратний метр, випереджаючи Париж з його середньою ціною 11,1 тис. дол.

Найдоступніші ринки

доступний ринок нерухомості Данії

Данія, Німеччина та Португалія складають тріо найдоступніших європейських ринків нерухомості. Місцеві покупці в середньому витратили на купівлю нерухомості 2,1 середньорічних заробітних плат у Данії та близько 3 у Німеччині та Португалії.

Португальський попит та ціни на житло показали невелике зростання після відновлення економіки, проте нове будівництво в країні, як і раніше, стримується. Хороша новина для покупців будинків, але не для їхніх власників — у Португалії продовжується падіння цін через велику кількість заставної нерухомості, яку банки активно прагнуть продати.

Ринок нерухомості Німеччини залишається стабільним, у 2013 році в країні зафіксовано максимальне зростання цін на 4,4%.

Найдоступнішим для місцевих жителів, на думку аналітиків Deloitte, є ринок Данії. Однак він залишається нестабільним, ціни можуть зрости у великих містах, але в сільській місцевості вони залишаються незмінними або знижуються.

За матеріалами tranio.ru.