02-03-2021

Забезпечення безпеки бізнесу: моніторинг продажу та виробництва

система безпеки

Фахівцям у галузі систем безпеки для бізнесу добре знайомий підхід у їхньому впровадженні, який мало змінюється вже протягом майже 20 років. Його основна ознака – фрагментарність.

Власники бізнесу воліють інтегрувати системи безпеки по черзі з перервами між етапами мінімум 1,5-2 роки, а часом і до декількох років. Першочерговою вважається протипожежна система, за нею йде система охорони та сигналізації, потім відеоспостереження і лише наприкінці – контроль та управління доступом (СКУД).

Що виходить в результаті? Сукупність систем із пристроями від різних брендів, нерідко мало (або взагалі) несумісних щодо централізації адміністрування та взаємодії у разі надзвичайних ситуацій. І якщо доводиться інтегрувати одну таку систему з іншою (наприклад, охоронну та пожежну сигналізації), це потребує заміни обладнання. Що вже саме собою потребує відчутних витрат.

Крім витрат на заміну та встановлення додаткового обладнання, грамотне масштабування та реорганізація роз'єднаних систем безпеки вимагатиме ще чимало вкладень, зокрема – на залучення окремих спеціалістів та монтажні роботи. При цьому ефективність роз'єднаних систем істотно нижча за інтегровані.

Виходом може стати розгортання саме інтегрованої комплексної безпеки, що включає всі перелічені підсистеми, може керуватися централізовано, а більшість процесів у ній автоматизована.

Інтегрована система – найкращий вибір безпеки для бізнесу

Робота сек'юріті – спеціаліста у сфері безпеки бізнесу потребує великих витрат часу та сил. Особливо у сфері роздрібної торгівлі, де в одного офісу може бути кілька десятків торгових точок та підрозділів іншого типу.

Пояснюється це великою кількістю ризиків, що супроводжують таку діяльність у торгових залах, на складах, у логістиці, на паркувальних місцях та в самому офісі.

Разом з тим, бізнесу, що розвивається, доводиться планувати не тільки розширення на ринку, а й масштабування всіх систем життєдіяльності та обслуговування. У тому числі – системи безпеки на нових об'єктах. Це складне завдання, вирішити яке під силу лише за допомогою сучасних комплексних рішень.

Які саме комплексні рішення?

Це хмарні та бездротові технології, а також мобільні програми та спеціалізоване ПЗ, які дозволяють побудувати згадану інтегровану систему безпеки, як надбудову над уже готовою інфраструктурою підприємства з мінімальними витратами. Звичайно, не варто забувати про відповідний «заліз».

Багатофункціональний відеомоніторинг через IP-камери з багатофакторним розпізнаванням об'єктів на базі штучного інтелекту та опціями глибокого навчання. Різноманітні «розумні» датчики сигналізації, які з високою точністю відрізняє реально загрозливий фактор від небезпеки. А також розумні СКУД, з можливостями дистанційної ідентифікації особистості біометрики для захисту від потенційного зараження коронавірусом від робочих поверхонь. Це лише небагато рішень з тих, які сьогодні стають звичними в різних бізнес-умовах і на виробництві.

Але головна перевага цих систем – усі згадані, і багато інших технологій у них поєднано під центральним управлінням. Або із загального центру охорони, або взагалі з персонального гаджета менеджера з безпеки.

Такі системи здатні самі приймати рішення та оснащені потужною аналітикою. Яка не тільки надає важливі документи та відеоматеріали щодо ситуацій, що вже відбулися, але також допомагає передбачати ризики та вчасно їх уникати.

При цьому система ефективно працює на захист не лише від зовнішніх, а й від внутрішніх загроз: шахрайства та розкрадань, скоєних персоналом. Система допомагає контролювати початок та кінець роботи персоналу, графік виконання обов'язків, переміщення між різними робочими ділянками, права доступу до окремих зон та приміщень.

Додаткова перевага багатьох просунутих систем безпеки – можливість інтеграції з рішеннями та ПЗ для тайм-менеджменту, контролю якості продукції та роботи, що дозволяє підвищити продуктивність установи та кожного окремого співробітника.

Все це забезпечує комплексна аналітика інтегрованих систем безпеки, що надає звіти за багатьма параметрами, які можна легко задавати та змінювати самостійно.

Впровадження подібних технологічних рішень, особливо у великому підприємстві з кількома віддаленими друг від друга підрозділами, потребує участі фахівців. А точніше – фахівців із компаній – системних інтеграторів, здатних не лише виконати налаштування вже готових рішень. Але й комплексно виконати проектування інженерних систем та мереж для вашого бізнесу, що дозволить суттєво заощадити фінанси та трудові ресурси компанії.

Підготував: Олександр Бєлов