01-11-2019

Рейтинг професій: що буде престижним завтра

рейтинг професій

Складати рейтинг престижності професій – справа складна. Що вважати головним критерієм: зарплату, додаткові можливості, впізнаваність? Хороший театральний актор чи художник офіційно заробляють набагато менше поганого економіста, але як порівнювати? Крім того, запити товариства змінюються. Те, що добре оплачувалося вчора, сьогодні не потрібне, і навпаки.

Престижні професії в Україні

Наш рейтинг професій, які будуть популярні в Україні в найближчому майбутньому, ґрунтується на середніх доходах співробітників. Тож у списку немає вчителів, науковців, соціальних працівників – людей, діяльність яких у країнах вважається престижною і оплачується відповідно. Залишається лише сподіватися на швидке покращення ситуації.

Медики та юристи відсутні у рейтингу з іншої причини. Ці професії залишаються «хлібними» за будь-якого соціального розкладу. Хороший лікар чи адвокат скрізь зможе гідно заробити. А також ми вирішили не включати чиновників, спортсменів, політиків та діячів шоу-бізнесу. Ці сфери діяльності не відчувають нестачі у кадрах.

Рейтинг професій 2019

  1. Економіст.
    Фінансовий директор і головний бухгалтер серйозної компанії грають величезну роль успіху підприємства. Пересічні економісти, які виконують належний обсяг роботи, тут теж отримують гідно.
  2. Спеціаліст з продажу.
    Успішні менеджери найвищої ланки заробляють на європейському рівні. Крім окладу, вони одержують відсоток із прибутку. Винагорода інших учасників команди залежить від того, наскільки вони цінуються начальником.
  3. Програміст.
    Українські розробники ПЗ цінуються західними роботодавцями. У Києві вистачає офіси іноземних IT-компаній. Головний плюс: західна зарплата без потреби їхати. Посередні айтішники також на зарплату скаржаться рідко.
  4. Рекламник.
    PR-менеджер або маркетолог, що дає результат, скрізь нарозхват. Престижні бренди готові багато на що, щоб отримати таких професіоналів.
  5. Банківський працівник.
    Економісти належать до цієї категорії, але маються на увазі аналітики та менеджери. Чим вищий рівень, тим серйозніша винагорода за працю.
  6. Адміністратор.
    Співробітники, які забезпечують командний результат, цінуються на ринку.
  7. Інженер, висококваліфікований робітник.
    Ці престижні професії поступово відновлюють авторитет, що звалився на початку дев'яностих. Західні компанії, які заходять на український ринок, зацікавлені у таких працівниках.
  8. Логіст.
    Вигідне географічне положення країни потребує достатньої кількості фахівців, здатних підтримувати стабільність транспортних потоків.

Пам'ятайте, що освоєння престижної професії не гарант безхмарного матеріального майбутнього. Важливо постійно знаходити нові знання та бути готовим до зміни обстановки.

Підготував: Олександр Бєлов