01-08-2017

У Європі зростають ставки оренди торгової нерухомості

New Bond Street у Лондоні

У I кварталі 2017 року Європа була єдиним у світі регіоном, де спостерігалося зростання ставок оренди торгової нерухомості та становило 4,3% на рік.

Про це повідомляється у дослідженні Global Prime Retail Rents, проведеному компанією CBRE.

New Bond Street у Лондоні посіла перше місце у світовому рейтингу ринків торгової нерухомості, що найбільш зростають – ставки зросли на 39,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Незважаючи на це, Нью-Йорк зберіг перше місце у рейтингу найдорожчих у світі ринків торгової нерухомості. Далі йдуть Лондон, Гонконг, Париж і Токіо.

На тлі обмеженої пропозиції торгових приміщень на центральних вулицях зростання ставок оренди спостерігається в багатьох західноєвропейських столицях. Рітейлери готові платити вищу орендну плату, щоб забезпечити собі впізнаваність бренду для подальшої реалізації планів щодо розширення на регіональному ринку. Завдяки відновленню економічного зростання в Ірландії та Іспанії минулого року, ставки оренди в Дубліні та Мадриді зросли на 10,5% та 6,4% відповідно.

Санкт-Петербург посів 2 місце у десятці міст із найшвидшим зростанням орендних ставок: річний приріст становив 15,4%. Це було зумовлено зростанням туристичного потоку у місті. Рітейлери продемонстрували високий попит на торговельну нерухомість центральних вулиць. Крім сектора роздрібної торгівлі, попит з боку брендів громадського харчування також сприяв зростанню орендних ставок. Окленд та Софія посіли у рейтингу 3 місце (12,5%), Дублін – 5 (10,5%), а Глазго – 6 (9,4%).

За матеріалами CBRE.