06-05-2015

Житлова чи комерційна? Що краще мати та здавати?

бізнес-центр «Олександр Невський»

Здача в оренду нерухомості будь-якого виду завжди дуже вигідна. І цілком зрозуміло чому останнім часом на цей вид бізнесу звертають увагу багато підприємців. Тому питання про те, яку сферу торкнутися, це питання дуже цікаве.

Завжди було відомо, що здавати комерційну нерухомість було набагато вигідніше, ніж житлову. Як мінімум через масштаби. Залежно від попиту, ваше офісне приміщення може стояти дуже довго незатребуваним. Офіси, як правило, купуються повільніше квартир. Квартири, в будинку, що будується, набирають свої темпи після здачі в експлуатацію. Через рік-другий їхня вартість зростає на 20–30%.

Ще вигіднішим вважається здавання торгових майданчиків. Наприклад, вигідність оренди в спальних районах буде однакова як житлова, і комерційна.

Здача офісів для оренди – це ризикований вид бізнесу. А житлова нерухомість – це завжди стабільніше і ризики тут будуть набагато меншими.

Орендна плата та попит на офіси залежатимуть від загальної ситуації економіки в країні, наскільки заповнений цей сегмент бізнес-нерухомості. Але те, що за таких умов житлова нерухомість трохи впаде в попиті не є ні для кого здивуванням. Якщо ж вас зацікавила оренда офісу в бізнес-центрі від власника, то дізнатися про актуальну інформацію по комерційних площах Санкт-Петербурга можна на сайті Biz-Cen.ru.

Щодо покупки, то комерційна нерухомість завжди складніша в процесі. І є ризики взяти приміщення з підводним камінням. Також для такої нерухомості потрібно підійти з потрібного боку і розуміти для яких цілей її набувають, адже нерозуміння призначення загрожує не тільки застоєм її на орендному ринку, а й чималою втратою грошей. Процес ведення бізнесу з оренди комерційної нерухомості складніший, ніж житловий. Пошуки компаній для здачі можуть зайняти чимало часу та зусиль. Тим більше, що часто оренда наймачі вимагають перепланування або додатковий ремонт за євростандартами. Але ремонт житлового приміщення більш витратний ніж комерційного, та й час його виконання у квартирах набагато довший. Орендодавець житлового приміщення, може примудритися не платити за нього податки, а той, що буде здавати комерційну нерухомість вже ніяк не схитрує.

Отже, комерційна нерухомість приносить більше прибутку, ніж житлова. Вона ж приносить менше клопоту в управлінні. Але перед тим, як вкласти в будь-який вид нерухомості, уважно вивчіть інформацію про конкретний ринок.

Автор: Олександр Бєлов