12-01-2013

Навіщо потрібний опис майна під час оренди житла?

опис

За словами фахівців галузі нерухомості, більшість орендних відносин не оформляється документально. Це викликано тим, що власники житла не хочуть виплачувати податки з доходу, який отримується за надання своєї нерухомості в оренду. Фактично така оренда загрожує виникненням дуже неприємних ситуацій. І постраждати може як наймач житлоплощі, так і власник житла. Рієлтори наполягають на необхідності обов'язкового оформлення договору оренди, в якому будуть прописані всі моменти орендних відносин. Як доповнення до цього документа слід підготувати опис майна, що знаходиться у квартирі. Розглянемо докладніше, навіщо необхідно складання опису, і як краще її підготувати.

Насамперед, наявність грамотно складеного опису майна допоможе орендарю відстояти свої правничий та чесне ім'я перед орендодавцем, якщо він висуватиме необгрунтовані звинувачення щодо крадіжки майна чи приведення їх у непридатність. Трапляється, що власник заявляє, що з квартири зникли якісь цінні речі, при цьому звинувачує у цьому орендодавця. Існування опису, складеного до моменту вселення в орендоване житло, допоможе довести мешканцю свою невинність.

До конфліктних ситуацій між орендодавцем та власником призводять не лише претензії останнього щодо зникнення речей. Цьому сприяють і звинувачення щодо псування майна мешканцем, які нерідко закінчуються розривом орендних відносин. Хоча часто буває так, що це майно ще до вселення орендаря має далеко не найкращий вигляд. Власнику квартири нічого не варто сказати мешканцю, що, наприклад, порвана оббивка крісел є справою його рук. Без оформленого опису довести свою невинність орендарю дуже проблематично. Це ще раз свідчить про нагальну необхідність складання докладного опису. У ній слід не лише перерахувати всі предмети меблів, речі, елементи інтер'єру та інше, але й відзначити їхній зовнішній вигляд та працездатність. Усі недоліки, поломки конкретного майна мають бути письмово зафіксовані. Наявність такого документа не дасть змоги власнику квартири пред'являти необґрунтовані претензії мешканцю та вимагати від нього компенсаційних виплат.

Проте слід пам'ятати, що опис майна убезпечить від неприємностей як наймача житла, а й його власника. Орендодавцям слід прислухатися до порад агентів з нерухомості та при складанні опису вносити до неї найбільшу кількість речей, що є у квартирі. Інакше невраховане майно дуже важко повернути у разі крадіжки, а також отримати компенсацію за приведення його мешканцем у непридатність.

Існують два основні варіанти оформлення опису майна. У першому випадку вона є у самому договорі оренди у вигляді окремого розділу. Другий варіант передбачає складання опису як окремого документа. Вона може бути довільної форми, але з обов'язковою вказівкою даних учасників орендних відносин. Тобто до опису вносяться паспортні дані орендодавця та наймача житлоплощі.

Якщо пошук орендаря проводився за допомогою рієлтора, слід приготувати екземпляр опису і для нього. І завжди слід пам'ятати, що такий документ повинен містити найдокладніший опис майна, із зазначенням його зовнішнього вигляду та стану. Це допоможе надалі уникнути конфліктів та непорозумінь, викликаних голослівними звинуваченнями з боку орендодавця стосовно мешканців, а також захистить майно власника житла від недбайливих орендарів.

Підготував: Олександр Бєлов