28-08-2013

Здача житла у короткострокову оренду

Короткострокова оренда житла

У людей, які мають можливість здати житло в оренду, безперечно виникає питання: на тривалий термін або короткостроково. Звичайно, в обох випадках виникають певні ризики і кожен з видів оренди має свої плюси і мінуси.

Плюси та мінуси

Великий плюс здачі житла на короткий термін такий: доба коштує дорожче, ніж за довгострокової оренди. У пошуках квартири на короткий термін вам допоможуть центри бронювання: Добово, Доба.

Водночас, мешканці можуть бути різними: якщо після деяких доведеться лише навести генеральне прибирання, то послу інших, можливо, буде потрібно капітальний ремонт. Крім того, в цьому випадку не може бути й мови про стабільність заробітку, тому що на повний місяць квартиру не здаси. Врахуйте, що всі рахунки (електроенергія, вода, телефонні переговори) та ремонт оплачувати доведеться вам, як орендодавцю. Ще один момент, здавання квартири на короткий термін схоже на готельний сервіс. Природно, що чистота та порядок повинні бути ідеальними (ви розумієте, що це не лише фінансові, а й тимчасові витрати). Ще один мінус – витрати на зустріч гостей (деякі орендарі взагалі здатні загубитися у місті та не можуть самостійно знайти квартиру). Не забувайте про сусідів, яким швидше за все не сподобається, що перетворили свою квартиру на готельний номер.

Усі, кого цікавить короткочасне поселення, можуть вийти в інтернеті та набрати в пошуковій системі запит «оренда квартир подобово». Повірте, ви отримаєте масу варіантів на будь-який, навіть найвишуканіший, смак.

Повернемося до фінансової сторони питання. При короткостроковій здачі ви можете отримати майже вдвічі більший прибуток, ніж при довгостроковій, але ймовірність віддати житло в «погані руки», а також поточні витрати досить великі.

Як максимально убезпечити себе

Один із способів зниження ризиків в орендному бізнесі – страхування житла. Здавання квартири може стати проблемою не тільки для господаря, а й для інших мешканців. Пам'ятайте, що такий вид страхування – досить вигідний та відносно не дорогий спосіб захисту свого майна від непорядних орендарів. Адже у випадку, якщо мешканці не вимикають воду у ванній, вам доведеться оплачувати ремонт своєї квартири та квартири сусідів знизу. У цьому випадку страховка допоможе. Страхові компанії пропонують страховку від вогневих ризиків та ризиків стихійного лиха. Крім того, можуть бути передбачені ризики аварії водопровідних, опалювальних, каналізаційних, протипожежних систем, а також ризик потрапляння води із сусідніх приміщень.

У будь-якому разі оформляти страховку чи ні – особиста справа господаря. Але подумайте про те, що страховка може змусити мешканців бути більш дбайливими до дорученого їм майна.

Автор: Олександр Бєлов