17-12-2012

Ринок нерухомості Ярославля

Ярославль

Сучасний ринок житла в Ярославлі та області просто величезний. Тут можна знайти практично будь-яку нерухомість, починаючи з однокімнатної квартири та закінчуючи розкішними апартаментами. Але ціна житла теж сильно відрізняється. Якщо ви маєте в своєму розпорядженні три мільйони, то вам не буде складно купити квартиру в Ярославлі, на околиці площею 30-35 квадратних метрів. Але ця квартира буде далеко від центру міста. А таке ж житло у зручному районі коштує близько 120-130 тисяч доларів. Поблизу центру дана квартира може оцінюватися в 5-6 мільйонів. Стільки ж коштує баварська "сімка" у середній комплектації.

Виходить, що "найдешевше" житло в Ярославлі коштує близько 80-100 тис. за м2. Але чим ближче район до центру і чим ближче до різних об'єктів сучасної інфраструктури, тим вища ціна квартири. Навіть в тому самому районі вартість житла може сильно відрізнятися. І причина цього — близьке розташування магазинів, зупинок, торговельно-розважальних комплексів тощо. Так, наприклад, якщо будинок перебуває в півгодини їзди від центру міста, то квартира може оцінюватися й у 60 тис. за м2. Але у випадку, коли поряд з будинком знаходиться зупинка громадського транспорту, житло коштує в 1,5 раза дорожче.

І якщо після таких цін ви не передумали купувати житло в Ярославлі, то вам, напевно, краще дізнатися, чому потрібно приділяти увагу під час придбання квартири. Можливо, ви вже знайомі з деякими правилами. По-перше, необхідно ретельно оглянути житло та зіставити його вартість із середньоринковою величиною. По-друге, фахівці радять приділяти особливу увагу перевірці документів. Якщо на цьому етапі у вас виникли найменші сумніви, то просто необхідно вивчити все максимально докладно, тому що в іншому випадку ви можете втратити квартиру. Якщо вам не пощастить, то на вас чекає неприємний процес розглядів і марнування часу. Тепер ви, звичайно, зрозуміли, що краще перевірити документи, аніж потім за це дорого розплачуватися. Крім того, невелика помилка в документах, що встановлюють право, може збільшити час оформлення вашої угоди. Будьте уважні.

Ще вам слід пам'ятати про те, що продаж квартири за дорученням - це не найкращий варіант. На нього можна погодитись лише за відсутності інших пропозицій. З 2010 року було зареєстровано безліч сумнівних угод, які були оформлені за допомогою довіреності.

Крім усього вищепереліченого, вам потрібно приділити час перевірці правовстановлюючої документації. До неї можна віднести документ про право наслідування, угоду про розподіл нерухомості, договір приватизації, нормативний акт, що підтверджує право власності, а також шлюбний контракт. Якщо документ, що встановлює право, не значиться в Реєстрі, то не погоджуйтеся на угоду або дочекайтеся внесення змін до житлового органу щодо даної квартири.

Щодо документів, то це основна інформація, необхідна для того, щоб зменшити ризики при купівлі житла у столиці. Взагалі, придбання квартири в Ярославлі - це дуже відповідальна процедура, адже якщо ви не поставитеся до цього серйозно, тобто можливість позбутися житла надалі. А щоб не витратити величезну суму грошей просто так, потрібно дотримуватися всіх правил купівлі нерухомості та проконсультуватися у ріелторів. Повірте, це може допомогти вам і звести ризики нанівець.

Підготував: Олександр Бєлов