24-11-2012

Купівля септика та все, що потрібно про це знати

септик

Домовласники заміських будинків, котеджів або дач прагнуть створити нормальні, схожі на міські, умови проживання. Щоб забезпечити себе комфортом, особливо це актуально за відсутності централізованої каналізації, що проходить поруч, доведеться подбати про облаштування на своїй ділянці відповідного очисної спорудинаприклад, септик. Такий вид очищення вважається найпоширенішим і простим, так як він складається лише з камери відстою стоків з подальшою їх фільтрацією та доочищенням.

Сучасний ринок пропонує великий вибір септиків різних моделей. Як успішно підібрати відповідний септик? З початку варто визначитися з необхідним обсягом септика. Для цього треба буде зробити його розрахунок. У середньому людина за добу виробляє 150-400 л стічно-побутових вод. Триразовий їх обсяг, помножений на кількість проживаючих осіб, і дорівнюватиме обсягу септика. Зазвичай він становить-3-5 м ². Запас об'єму потрібен для того, щоб стічні води могли протягом доби відстоюватись у камері.

Глибина його повинна бути не менше 1 м. Це вважається для нього найоптимальнішою глибиною, тому що в септиці глибиною нижче за цей рівень не буде забезпечений необхідний робочий об'єм, а в септику з вищим рівнем не відбуватиметься належна циркуляція води.

Вважається, що від кількості камер у септиці залежить якість очищення води, але це зовсім так. Санітарні норми сьогодні забороняють скидати стічні води із септика до водойм або на місцевий рельєф. Вони повинні для цього пройти доочищення. В основному осад залишається в першій камері і його легко витягти з неї. Від кількості камер залежить термін служби системи фільтрації, і чим їх більше, тим потрібно менше доочищення стічних вод.

Вибираючи той чи інший септик, необхідно враховувати склад ґрунту на ділянці. Для піщаних ґрунтів найкраще підійде септик із біоочищенням або з полями поглинання. Для першого випадку доведеться здійснювати додаткове доочищення стоків, які пройшли первинне розкладання органіки за допомогою бактерій, що розмножуються у присутності кисню. Для другого випадку достатньо для очищення проходження стоків через грунт, що є природним фільтром.

А ось глинистий грунт не може виконувати роль фільтра, і тому доведеться споруджувати додаткові піщані або гравійні поля фільтрації, що вимагатиме додаткових витрат, додаткового відведення води та збільшить трудомісткість. Виходячи з цих фактів, найоптимальнішим варіантом у такому разі буде купівля септика разом із встановленням глибокого біологічного очищення. Для роботи такої установки тип ґрунту не важливий, а на її виході отримуємо чисту технічну воду, яку спокійно можна скидати в найближчі водойми або прямо на ґрунт. Такий же варіант очисної системи підходить для ділянок з високими ґрунтовими водами, на яких неможливе розміщення системи фільтрації стічних вод.

Заслуговує на увагу і матеріал, з якого виготовлений септик. Так сталеві та бетонні септики дуже важкі і тому їм не потрібно кріплення, вони не піддаються промерзанню, але їх важко транспортувати та встановлювати через їх вагу. Полімерні відрізняються легкістю та герметичністю. Їх легко монтувати та перевозити, але їм потрібне кріплення при рухомих ґрунтах. Ви можете звернутися за консультацією до фахівців Біотехсервіс, які визначать склад вашого ґрунту та допоможуть вибрати з урахуванням цього показника.

Купувати їх слід найкраще у їх безпосередніх виробників або у відомої компанії, яка має великий досвід з продажу якісних септиків. На ринку вам запропонують їх із торговою накруткою і не завжди зможуть пояснити всі технічні тонкощі його конструкції, монтажу та експлуатації. Можна зробити замовлення через інтернет-магазини, які здійснюють їх доставку майже на всій території Росії.

Для монтажу септика найкраще звернеться до тієї ж фірми, в якій ви його купували, і тоді його доставка обійдеться безкоштовно, а його монтаж буде виконаний за всіма правилами.

Підготував: Олександр Бєлов