17-10-2012

Від чого обчислюється вартість житла у новобудовах?

будівництво

Кожен хто займався купівлею та продажем квартир в Україні, цікавився, які саме витрати формують ціну квартири. Найчастіше, перелік витрат приблизно однаковий, змінюється лише відсоткове співвідношення елементів. Іноді здається, що будівництво та продаж квартир мають приносити нечуваний прибуток, проте при більш уважному аналізі виявляється, що це далеко не так просто.

Найбільш зрозумілі та очевидні зрозумілі для обивателя статті витрат: придбання земельної ділянки під будівництво, вести будівельників, оплата послуг проектної організації, вартість матеріалів. Проте всі ці витрати становлять близько 50% від загальної вартості кв. метри. Далі вартість зростає залежно від категорії будинку, престижність району, будівельного матеріалу. Свій (причому значний) внесок та отримання дозволу міської адміністрації на забудову земельної ділянки – на цей пункт витрачається до 12 % усіх інвестицій на будівництво. У вартість «квадрату» також включається вартість підключення будинку до комунікацій: води, опалення та електрики, на це потрібно від 20 до 30% ціни. Якщо будинок зводиться в місці з щільною забудовою і для прокладання кабелів і трубопроводів потрібні додаткові зусилля, ціна може ще зрости. Додаткова складність, яка відіб'ється на ціні, виникає при спорудженні будівлі в оточенні старих, зношених будівель.

Коли ведеться забудова нового району, адміністрація міста прагне створення інфраструктури за рахунок інвесторів. Якщо для здачі комплексу житлових будинків потрібно, щоб у районі була побудована школа, дитячий садок, клініка і дорога, все це буде рівномірно розподілено на витрати за проектом і увійде у вартість квадратного метра. Додаткові можливості, такі як підземне паркування, також сильно впливають на престижність, затребуваність, а значить і вартість житла.

Проходження (чесне і дуже) всіх адміністративних перешкод становить близько 15 % вартості всієї будівництва. Ця величина варіюється від регіону до регіону, дещо вище у столиці та інших затребуваних місцях забудови.

У цілому ж, складова прибутку компанії забудовника в ціні квартири становить близько 30%, але під час кризи її довелося урізати для створення сприятливих умов для продажу квартир, зважаючи на купівельну спроможність населення, що зменшилася. Зменшити ціни на житло дозволило і зменшення заробітної плати робітникам, також пов'язане з кризовими заходами.

Підготував: Олександр Бєлов