23-03-2010

Експерти прогнозують обвал цін на нерухомість в Україні

обвал цін

Фахівці вважають, що масштабний розпродаж заставного житла банками обвалить ціни на українську нерухомість. Нині в Україні кількість проблемних об'єктів, які перебувають у заставі у банків, становить майже 31 тис.

На думку представника Української кредитно-банківської спілки Наталії Зубрицької, «якщо у 2010 році в країні не стабілізується економіка, і клієнти не почнуть платити за боргами, банки продаватимуть застави», повідомляє «Фокус».

За прогнозами члена правління UniversalBank Віталія Шастуна, масові продажі розпочнуться у другій половині 2010 року та у 2011 році. Експерт навів приклад США, де після викиду на ринок заставного житла ціни на нерухомість впали на 30%, що можливо і в Україні.

Крім того, голова інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко заявив, що цього року комерційні банки мають намір збільшити продаж заставного майна вдвічі. Це пов'язано з тим, що кількість прострочених кредитів зростає, як зростають і витрати у вигляді відрахувань до резерву банків, в результаті останні змушені реалізовувати заставне майно, зазначив банкір.

Тим часом, на думку глави Спілки фахівців з нерухомості (ССНУ) Олександра Рубанова, до кінця поточного року «вторинка» подешевшає на 25% з початку року.

Підготував: Олександр Бєлов