09-09-2014

Особливості та переваги обміну вторинного житла на новобудову

обговорення

Наприкінці нульових років на піку економічної кризи люди часто використовували схему Trade-in. Це обмін квартири на вторинному ринку на нову нерухомість. Своєї популярності схема не вичерпала і зараз її активно продовжують застосовувати. Які можливості та переваги дає дана схема? Давайте розумітися.

Що таке "Трейд-ін"?

Суть схеми дуже проста: рієлтор купує у продавця його нерухомість, а виручені гроші переказує на рахунок забудовника новобудови. Незважаючи на схожість зі схемою подвійного купівлі-продажу, система «Трейд-ін» має безліч відмінностей.

Одна з головних відмінностей полягає у стисненні термінів. Як правило, оформлення документів на продаж старого та купівлю нового житла відбувається одночасно.

Приклад:

Андрій Р. зібрався міняти свою двокімнатну квартиру на вторинному ринку, яка оцінюється в 6 мільйонів рублів, на житло у новобудові – трикімнатну квартиру вартістю 6,7 мільйона. Дисконт, тобто здешевлення квартири при Trade-in, складає близько чверті від вартості. Таким чином, рахунок оплати новобудови перераховується сума в 4,5 мільйона. Решту, 2,2 мільйона, Андрій Р. зобов'язується виплатити протягом встановленого терміну.

Від власника квартири потрібно небагато: лише вибрати відповідний варіант на первинному ринку нерухомості та надати ріелтору чи забудовнику документацію, що підтверджує права володіння квартири на вторинному ринку.

Інший варіант обміну квартири

Взаємозалік. У цьому випадку рієлтор спочатку продає квартиру клієнта, а потім займається оформленням новобудови. Поки клієнт продає свою нерухомість, квартира в новому будинку бронюється. Термін броні може сягати 1 місяця. В наявності - економія часу, адже відразу відбуваються 2 угоди.

Для максимальної економії коштів чудовим рішенням стане схема взаємозаліку. А для заощадження часу більше підійде "Трейд-ін".

Це цікаво!

На думку аналітиків, відсоток купівлі-продажу нерухомості за схемами обміну може досягати 80% від загальної кількості всіх угод. За фактом, цими варіантами купівлі квартири в новобудові користуються лише 15-16% власників вторинного житла.

Які документи необхідні для придбання за схемою Trade-in?

  1. свідоцтво, що підтверджує право власності на квартиру;
  2. Договори купівлі-продажу, дарування, заповіту та інші документи;
  3. Угода від чоловіка/дружини на проведення угоди обміну (необхідна в тому випадку, якщо нерухомість була куплена під час шлюбу);
  4. Витяг з домової книги;
  5. документи, що підтверджують відсутність податкової заборгованості;
  6. Довідка з БТІ;
  7. Згода органів опіки (якщо мешкають неповнолітні). Якщо у дітей немає прав власності на квартиру, згода опікунських органів не потрібна;
  8. Документ, що підтверджує оплату державного мита.

Це більшість пакету документів, необхідні реалізації купівлі-продажу квартири за системою «Трейд-ін».

Що в результаті?

Неважливо, чи виберете схему Trade-in або якусь іншу. Важливим є те, наскільки грамотно з юридичного боку буде підготовлена ​​документація. Не поскупіться, найміть юриста для супроводу угоди і тоді в її процесі у вас не виникне труднощів та негативних наслідків оформлення нерухомості.

Підготував: Олександр Бєлов