14-02-2013

Особливості оренди квартир: від перегляду до укладання договору

рієлтор з клієнтами

Оренда квартири - Справа серйозна. Для того, щоб вибрати гідне житло на найбільш вигідних для вас умовах, слід докласти багато зусиль. Але з чого почати?

Мистецтво перегляду квартири

Чи шукаєте ви житло самостійно або доручили цей процес ріелтору, перегляд запропонованих квартир забирає чимало часу. Для того щоб зробити це ретельно і не поспішаючи, слід спочатку узгодити час перегляду, зручний і для вас, і для господаря. Іноді навіть побіжний огляд квартири дозволяє скласти про неї несприятливе враження. Якщо житло вам не подобається, не варто вмовляти себе. Атмосфера будинку важлива не менше, ніж його технічний стан. До речі, дуже важливим є і контакт із власником житла. Якщо ви не зумієте порозумітися з ним, подальша співпраця навряд чи виявиться плідною.

При перегляді звертайте увагу не тільки на планування квартири та її стан, а й на деталі – якість та вік сантехніки, опалювальну систему, вентиляцію, рівень освітленості тощо.

Що варто обговорити одразу?

У процесі спілкування з власником житла потрібно одразу обговорити господарські питання – за чий рахунок проводитиметься оплата заміни проводки, сантехнічних робіт, встановлення кондиціонера чи іншого обладнання. Зазвичай дрібні ремонтні роботи оплачує орендар, так що чим ретельніше ви огляньте квартиру, тим повніше уявлення про майбутні витрати отримаєте. До речі, на цьому етапі можна торгуватись, адже наявність навіть дрібних недоліків теоретично знижує ціну оренди. Зрозуміло, якщо власник житла готовий до діалогу.

Також слід обговорити не лише суму орендної плати, а й її терміни та умови (наприклад, чи можливий безготівковий розрахунок, у якій валюті здійснюються платежі).

Укладання договору

Зміст договору оренди регламентується законодавством. Як правило, це стандартний документ, у якому має бути наведено повний опис об'єкта нерухомості. Необхідно включити до нього і опис всього майна (меблів та побутової техніки), щоб уникнути надалі непорозумінь. Перед укладанням договору орендар може вимагати документи, які підтвердять право власності орендодавця на це житло. Це зможе захистити вас від шахрайства. У самому договорі, окрім опису об'єкта оренди, вказуються всі фінансові умови та господарські питання, які ви вже обговорювали на етапі попередніх переговорів.

Автор: Олександр Бєлов