26-11-2013

Оцінка квартири: необхідність та особливості її проведення

Оцінка квартири

Оцінка квартири – це складне професійне завдання фахівців оціночних компаній, які враховують у процесі роботи комплекс параметрів впливу на вартість, виконують обґрунтований звіт про вартість, що має доказовий характер у судових справах. Професійна оцінка частки у квартирі виконується за тими самими підходами та методиками, що й квартира.

До послуг з оцінки квартири, частки в ній вдаються за таких обставин:

  1. Вирішення питань успадкування майна.
  2. Операції з обігу нерухомості.
  3. Вирішення спірних ситуацій при розподілі майна.
  4. Вирішення питань при страхуванні майна.
  5. Оцінка майна як застави під час кредитування.

Розглянемо ключові аспекти, куди треба звернути увагу під час оцінки. Стан економіки, ринку нерухомості зазнають постійних змін, які важливо врахувати при оцінці в даний час. До факторів значного впливу на вартість відносяться ціль оцінки, сезон, технічні характеристики, інші параметри. Оцінку можна виконати самостійно в інтернеті, а також із залученням рієлтора. Однак ці види оцінки є вельми приблизними, без урахування комплексу факторів, без оформлення обґрунтованого звіту, який має доказову чинність у судових процесах. Професійно роботу виконають лише сертифіковані фахівці оціночних компаній. Звіт експерта дозволить об'єктивно оплачувати страхові послуги.

Професійний експерт враховує такі особливості:

  • місце розташування: мікрорайон, навколишню забудову, наявність промислових об'єктів, розвиток транспорту, соціальне середовище;
  • параметри будинку: тип, поверховість, термін побудови, будівельні матеріали стін, елементів конструкцій, технічне обладнання;
  • параметри квартири: житлова площа, загальна площа кімнат та кухні, поверх, кількість кімнат, планування, висота стелі, наявність лоджії, балкона.

З юридичної точки зору важливо знати та враховувати продається вся квартира чи частка, чи є мешканці, зареєстровані у цій квартирі, чи приватизоване житло. Важливо дізнатися про кількість угод із цим об'єктом. З технічної точки зору важливими є параметри впливу на вартість: тип будинку, планування, район, віддаленість від транспорту, від центру міста, стан екології. Необхідно знати, що за рівних інших умов, вартість зростає в залежності від типів будинків: панельні будинки, будинки, збудовані після 1974 року, цегляні будинки, побудовані до революції, монолітні будинки. Квартири на перших та останніх поверхах мають меншу вартість, ніж квартири у тому ж будинку на інших поверхах. Найдорожче коштують квартири з висотою стель від 2,75 м.

Професійні експерти застосовують у роботі такі методи:

  1. Методики порівняльного підходу. В основі методики знаходиться порівняння квартири з аналогом, за яким відомі ціни угод, що відбулися. Аналогів для порівняння має бути не менше трьох.
  2. Методики витратного підходу. Підхід визначає витрати заміщення (відновлення) об'єкта, у своїй обов'язково враховується знос. Метод часто застосовується при оцінці будинку.
  3. Методики прибуткового підходу. Методики виявляють рівень можливого доходу, використовують підхід щодо оцінки вартості інвестицій.

Таким чином, оцінка квартири, частки – завдання професіоналів, що визначають максимально точну обґрунтовану вартість.

Автор: Олександр Бєлов