25-12-2013

Як правильно придбати земельну ділянку?

придбати ділянку

Відомо, що земля – це товар, який не знецінюється. Тому багато людей вкладають наявні гроші у купівлю землі різного призначення. Також часто купують земельні ділянки для подальшого ведення власного бізнесу. Це може бути ведення сільського господарства, будівництво житлових приміщень, щоб потім заробляти гроші за рахунок здачі цих будівель в оренду, або щоб торгувати. Варіантів багато, але принципи купівлі земельних ділянок будуть завжди ті самі.

Основа купівлі будь-якої ділянки землі – це договір купівлі-продажу. Наприклад, якщо ви купуєте земельні ділянки в Одесі під бізнес, то, перш за все, вимагайте у продавця документи, які підтверджують, що він має всі права на конкретну земельну ділянку і справді володіє нею цілком і повністю. Серед цих документів має бути державний акт, план відведення ділянки. У плані зазначені власники сусідніх ділянок, підписи яких також мають бути присутніми. Усі документи обов'язково звірте із земельним кадастром, перевірте відповідність плану реальним розмірам та розташування ділянки. Крім того, не забудьте переконатися, що на цій землі немає жодних заборгованостей. Якщо все влаштовує, то можна починати обварювати цей ділок, тобто укладати договір.

Договір, у повній відповідності до такого важливого документа, як Земельний кодекс, повинен обов'язково містити такі дані:

  1. Найменування сторін.
  2. Має бути зазначений вид договору, саме, що це договір купівлі-продажу.
  3. Предмет договору (докладний опис самої ділянки землі, що продається).
  4. Назви документів, які можуть підтвердити право власності того, хто продає, на цю землю.
  5. Переконливі відомості, що немає жодних заборон на відчуження цієї ділянки.
  6. Відомості про обмеження використання ділянки у тих чи інших цілях, або про те, що таких обмежень немає.
  7. Повинна вказуватись вартість ділянки.
  8. Перераховано зобов'язання сторін та відповідальність за невиконання договору або надання неправдивої інформації.
  9. Порядок розрахунку покупця із продавцем.

Крім цього, коли ви маєте намір купити якийсь шмат землі, слід пам'ятати, що ні продавець, ні ви не можете змінювати самостійно цільове призначення ділянки. Також при укладанні подібних угод можуть, як кажуть, спливти деякі нюанси. Наприклад, якщо ділянка землі належить сімейній парі, то вона може бути продана тільки за згодою подружжя.

Угода засвідчується у нотаріуса. Нотаріус перевіряє всі документи (як особисті продавця та покупця, так і перераховані вище документи на землю) і реєструє договір. Але це ще не все.

Після того, як ви побуваєте у нотаріуса і він зробить свою роботу, доведеться зайнятися перереєстрацією прав на землю, яку ви купили. Для цього слід піти у відповідний державний орган. До тих пір, поки у ваші руки не грітиме державний акт, ви не можете користуватися своєю новопридбаною земельною ділянкою.

Трапляються випадки, коли державний акт для володіння земельною ділянкою не потрібний. Наприклад, якщо земля передається у спадок, а її призначення, межі та розміри не змінюються.

Як бачите, придбання землі під будь-які потреби – це відповідальна та досить клопітка справа. Якщо у вас немає досвіду в подібних справах, то при покупці земельної ділянки під бізнес у Костромі варто звернутися до спеціально навченої людини, тобто до юриста. Але тільки до того, що справді розуміється на таких питаннях і має відповідний досвід. Звичайно ж, з одного боку, допомога юриста спричинить додаткові витрати, але з іншого боку такий крок допоможе вам уникнути помилок і можливих неприємностей, аж до втрати не тільки ділянки, а й грошей. Шахраї намагаються заробити будь-яким способом, і, звичайно ж, таким прибутковим, як продаж землі.

Підготував: Олександр Бєлов