22-11-2014

Як визначити реальну вартість квартири

вартість житла

Реальна вартість квартири завжди перевищує ту суму, яку просить її власник. «Про що йдеться, і про які додаткові витрати тут йдеться?» - Запитайте ви. На це питання ми й збираємося відповісти у цій статті.

Зміна базових розцінок

Багато вульгарних домовласників залучають покупця низькою ціною на свою власність, після чого підвищують її вартість вже в ході оформлення паперів. Цей не дуже шляхетний вчинок пояснюється по-різному – «виникли проблеми», «вплив інфляції» і т. д. Звичайно ж, далеко не всі платитимуть за житло більше, ніж вони планували зробити це спочатку.

Проте значна частина людей воліє піти на поступки. Щоб уникнути подібних ситуацій, рекомендується шукати квартиру за допомогою спеціальних веб-ресурсів, де вказано точну вартість кожного об'єкта нерухомості.

Податки

Під час продажу квартири її власник оплачує:

  1. Держмито (1-5% від суми угоди).
  2. Пенсійний збір (1% суми угоди).
  3. Послуги нотаріуса.

У 90% випадку дані витрати поділяються порівну між продавцем та покупцем.

посередники

Знайти ідеальне житло під силу не кожному. Багатьом доводиться звертатися за допомогою до агентств нерухомості. Ці підприємства справді здатні прискорити процес пошуку. Ось тільки за це доводиться платити. Здебільшого – від 1 до 3% від суми угоди.

Як би добре не працювали дані компанії, пересічному покупцеві вигідніше знайти квартиру самому. Але як? Запитайте поради у друзів, ознайомтеся з оголошеннями про продаж на сторінках газет. Вивчіть пропозиції забудовників. І не забувайте про тематичні сайти.

нестандартні ситуації

Існує ще тисяча нюансів, з якими може зіткнутися потенційний покупець нерухомості. Наприклад - він може укласти угоду про придбання квартири, якою володіють не більше трьох років. У подібній ситуації йому і стороні, що продає, доведеться додатково сплатити 3% податок на прибуток.

Купуючи житло, необхідно мати пристойний резерв. Він має становити не менше 10% від суми, яку покупець має намір витратити на нерухомість. В іншому випадку він ризикує доставити собі купу клопоту. А то й зовсім упустити вигідну пропозицію. Як то кажуть: попереджений – значить озброєний.

Автор: Олександр Бєлов