29-01-2013

Інвестиції в комерційну нерухомість досягнуть 1 трильйона доларів

зростання грошей

У зв'язку з невизначеною економічною ситуацією збільшується активність інвесторів у нерухомість, розташовану в державах Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Експерти прогнозують, що до 2030 року світовий обсяг ринку прямих інвестицій. у комерційну нерухомість становитиме близько 1 трлн. доларів на рік.

На Всесвітньому форумі в Давосі-Клостерсі, у Швейцарії, були представлені результати дослідження на тему «Нерухомість як нова глобальна категорія в інвестиційному портфелі». Це дослідження було підготовлене компанією Jones Lang LaSalle.

Виконавчий директор і президент компанії Колін Дайєр говорить про те, що інвестори активно збільшували свій капітал до початку світової економічної кризи. Нині, з погляду дохідності, умови не можна назвати сприятливими, тому сьогодні багато уваги приділяється надійності інвестицій. Незважаючи на те, що світова фінансова криза також торкнулася ринку нерухомості, багато інвесторів, як і раніше, вважають цю сферу привабливою для вкладень.

Найчастіше інвестори віддають перевагу об'єктам високої якості, таким як торгова та офісна нерухомість, розташована у мегаполісах. Популярність таких об'єктів нерухомості можна пояснити прагненням інвесторів отримати максимальний прибуток від орендарів. Завдяки високій конкуренції ціни на об'єкти нерухомості не тільки досягли докризового рівня, але навіть перевищили його.

У звіті також зазначено, що темпи зростання ринку нерухомості у країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону значно випереджають інші регіони. Так, наприклад, обсяг капіталовкладень у комерційну нерухомість у 2012 році дорівнював 77% від показника 2007 року, тоді як у Європі цей показник становив лише 46%, а в країнах Південної та Північної Америки – 62%.

Великий вплив на перспективу розвитку ринку також збільшує кількість інвесторів, які ще не мають активів у сфері нерухомості, проте планують придбання таких об'єктів.

Якщо частка нерухомості в портфелі 30 найбільших суверенних фондів збільшиться всього на 1,2%, приріст капіталу складе близько 50 млрд. доларів – суму, рівну загальному обсягу ринку офісної нерухомості в центральному окрузі Сіднея.

Експерти також вважають, що збільшення інвестування в комерційну нерухомість також пов'язане з бажанням інвесторів додати до облігацій та акцій інші активи, і таким чином диверсифікувати свої портфелі.

Підготував: Олександр Бєлов