27-11-2012

Великий розпродаж палаців в Іспанії!

Уряд Іспанії вирішив розпочати розпродаж будівель, які раніше були відведені під офіси держустанов. Таким чином, влада країни має намір розплатитися за позиками та знизити дефіцит бюджету. Економіка Іспанії з 2009 року перебуває в рецесії, заходи, що вживаються, поки не дозволяють країні вибратися з кризи. Іспанський банк вже заявляв, що за підсумками року країна не зможе довести бюджетний дефіцит до поставленої мети (6,3 відсотка ВВП). А восени 2012 року уряд повідомив про п'яте за рахунком скорочення бюджетних видатків та збільшення податків, яке передбачає зниження держвидатків на 150 мільярдів євро.

У рамках запланованого розпродажу може бути проданий палац, збудований у 1903 році. Він стоїть у самому центрі Мадрида на вулиці Castellana, 19. Раніше приміщення в будівлі було зайняте регулятором іспанського фондового ринку, але у 2010 році відомство з'їхало. Порожню будову оцінили у 28,7 мільйонів євро (37 мільйонів доларів).

Також може змінити прописку бібліотека дослідницької ради. Сьогодні вона знаходиться у невеликому палаці на Duque de Medinaceli, зведеному 1920 року. Формально палацом володіє іспанське міністерство економіки та фінансів. Будівля ця охороняється державою, і з величезною часткою ймовірності здаватиметься в оренду.

У планах влади Іспанії — до 2016 року позбутися приблизно сотні будівель. Хоча деталі очікуваного масштабного розпродажу державної іспанської нерухомості чиновники ще не озвучують, повідомляючи, що програма опрацьовується досі. Зокрема, немає поки що відповіді на питання, чи зберігати дану нерухомість на балансі країни, здавати в оренду чи продавати.

Іспанія має в своєму розпорядженні практично 40 тисяч зайвих будівель у Барселоні та регіонах (до цієї кількості не належать приміщення, які займає поліція, соціальні та податкові служби, музеї та інші «життєво необхідні» установи). Якщо уряд Іспанії відремонтує та пристосує ці будівлі під офіси, то країна на їхньому продажу зможе виручити аж до 2,87 трильйона євро (3,64 трильйона доларів).

Іспанський палац коштує менше, ніж Білий дім. За оцінками експертів, вартість резиденції американського президента становить зараз 284,9 мільйонів доларів. За іншими даними, Білий дім оцінюється всього в 110-115 мільйонів доларів, проте при оцінці не враховувалася історична цінність будівлі.

На території Росії та України відкрито безліч агентств нерухомості, які пропонують недорогу нерухомість в Іспанії. Пропозиції різноманітні: квартири з видом на море, ділянки, будинки, таунхауси на морському узбережжі. Втім, ця нерухомість, як і раніше, не всім по кишені, не кажучи вже про палаци та замки.

А ось російський Кремль може сьогодні коштувати півтора трильйона рублів. Однак Державні активи як офісну нерухомість розглядати не можна, оскільки до вартості самих будівель додається ще й їхня історична цінність, яку неможливо матеріально оцінити.

Підготував: Олександр Бєлов