13-03-2013

Орендні ставки на торгову нерухомість у 4 кварталі 2012 року

Внаслідок підвищення активності торгових мереж та покращення загального сприйняття потенціалу українського ринку протягом перших трьох кварталів 2011 року було відзначено зростання базових орендних ставок у якісних об'єктах торгової нерухомості у Києві. Підвищення ставок оренди також спостерігалося у низці якісних торгових центрів, розташованих в інших великих містах України та успішно оперують протягом деякого часу.

Протягом періоду з жовтня 2011 року до грудня 2012 року середні орендні ставки на торгові приміщення площею 100-300 кв.м в успішних торгових центрах Києва залишалися стабільними на рівні $70-90 за кв.м на місяць, досягаючи найпопулярніших торгових центрів міста $160-200 за кв.м на місяць. Аналогічна динаміка орендних ставок була відзначена для найкращих торгових приміщень, розташованих уздовж центральних торгових коридорів Києва та інших обласних центрів України з населенням понад 750 000 жителів.

Динаміка орендних ставок

За оцінками DTZ, суттєве стійке зростання базових орендних ставок на торговельну нерухомість малоймовірне в 2013 році. Це пов'язано з порівняно невеликою кількістю якісних рітейлерів у країні, суттєвим обсягом торгових приміщень, заявлених до відкриття у короткостроковій перспективі, а також ризиками економічної нестабільності в Україні та світі. Більш довгострокова стійкість поточних орендних ставок у торговому сегменті залежатиме від реальних термінів відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на український ринок у 2013 році, а також від загальної економічної ситуації в Україні та світі.

Якість залишається вирішальним чинником, що впливає на успішність та інвестиційну ліквідність існуючих та нових торгових центрів в Україні. Примітно, що більшість девелоперів, активних на українському ринку торгівельної нерухомості, повністю ухвалюють цей факт і ефективно підходять до своїх проектів.

Професійні торгові оператори сьогодні дуже ретельно підходять до вибору торгових приміщень з точки зору якості та умов оренди. У зв'язку з поновленням тенденції перенесення термінів реалізації торгових проектів, рітейлери все частіше відмовляються надавати будь-які фінансові гарантії з оренди приміщень до початку активних будівельних робіт на ділянці.

За матеріалами DTZ.