08-02-2010

Банкам загрожує друга хвиля кризи

банк

На банківську систему України насувається друга хвиля кризи через накопичення проблемних активів. Про це заявив голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк під час засідання Фінансового прес-клубу.

«Я спробую стверджувати, що справді для банківської системи йде друга хвиля кризи, – заявив банкір. — Через те, що наше законодавство як радянське законодавство орієнтоване на захист прав кредиторів, усі банки України мають дуже великі проблеми із поверненням кредитів. Причому у всіх сегментах: як із юридичними особами, так і з фізичними, як із великим бізнесом, так і з малим».

За словами Хливнюка, серед позичальників, які не повертають кредити, є як ті, хто свідомо кидає банки, так і ті, хто дійсно потрапив у важку фінансову ситуацію і не може розплатитися з об'єктивних причин.

Він нагадав, що сьогодні банки намагаються боротися з цією проблемою через створені у себе вертикальні структури повернення заборгованості, проводячи жорстку політику в цьому питанні, оскільки ліберальні методи боротьби з неплатниками позитивних результатів не дали.

Хливнюк переконаний, що у найближчі рік-два проблемні активи залишатимуться однією з ключових проблем для банківської системи, і щоб її вирішити, потрібно ухвалити відповідну нормативно-законодавчу базу. Однак політичної волі змінювати ситуацію на краще сьогодні немає, тому жодних законів у цьому напрямі найближчим часом прийнято не буде, переконаний банкір.

«Я учасник дуже багатьох походів банкірів до Міністерства юстиції та інших інстанцій. Ми просимо одного: дайте хоч якусь нормативну законодавчу базу, яка б захистила нас як установи, які давали у борг. Але, на жаль, закони не змінювалися. Навіть інструктивні, нормативні документи щодо дій виконавчої служби, нотаріату, суддів жодного відгуку не знайшли і, я так розумію, найближчим часом і не знайдуть», — резюмував Хливнюк.

Під час засідання Фінансового прес-клубу директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць зазначив, що проблемні активи у банківській системі становлять близько 25-30% та мінімізувати таку цифру непросто.

Вчений переконаний, що вирішувати цю проблему мають консолідувати Національний банк, уряд та банки з іноземними капіталами. «Це питання не закрите, а якщо воно не закрите, то питання відновлення кредитування банківської системи залишається проблемним», — підкреслив Геєць.

Газета "Дело".