31-10-2016

Європейський ринок комерційної нерухомості та його перспективи

європейська комерційна нерухомість

В останні кілька років європейський ринок нерухомості не радував інвесторів. Проте, за прогнозами експертів, вважається, що за підсумками 2016 року ситуація на ньому покращиться. Щоправда, торкнеться це не всіх сегментів. Здебільшого позитивні зміни стосуватимуться попиту на оренду офісних приміщень.

Загалом у країнах Європи найбільшими витратами у сфері нерухомості є витрати корпоративного сектору. Однак ця тенденція спостерігається не скрізь, а лише на найбільших ринках. Найкращі перспективи теоретично показують Франкфурт, Париж та Лондон – тут високі орендні ставки, а й величина продуктивності, тобто віддачі, більша. Для орендарів залишається актуальним питання максимально ефективного використання комерційної нерухомості для компенсації витрат. І вважається, що така тенденція збережеться до 2018 року. Значні витрати, втім, роблять ринки нерухомості цих міст менш доступними для орендарів. З іншого боку, у Європі є й менші ринки – наприклад Брюссель, Копенгаген, Рим. Вони мають статус доступних, і протягом найближчих кількох років вони зможуть пропонувати орендарям більше можливостей, що є вигідним для тих компаній, які розглядають можливість розширення бізнесу в Європі.

З точки зору придбання нерухомості, як об'єкт для вкладення інвестицій, аналітики вважають, що найбільш привабливим залишається ринок Великобританії. Проте експерти вважають, що є менші, але досить перспективні ринки у Східній та центральній Європі. Так, Прага та Брюссель можуть запропонувати інвесторам ліквідні об'єкти на досить цікавих умовах.

У ситуації, що склалася на ринку в цілому, частка локальних інвесторів залишиться досить високою. Проте вважається, що участь міжнародних інвестиційних компаній також зростатиме. Вважається, що така тенденція збережеться до кінця 2017 року, за умови, якщо не відбудеться жодних масштабних подій, які стосуються ринку.

Автор: Олександр Бєлов