31-01-2017

Рекордні інвестиції у комерційну нерухомість Європи

Офісна будівля

У 4 кварталі 2016 року зафіксовано рекордно високий квартальний показник обсягу інвестицій у комерційну нерухомість у країнах Європи, який становив 86,8 млрд євро. Це на 5% більше за показник 4 кварталу 2015 року.

Позитивні тенденції над ринком Німеччини, де у IV кв. 2016 року було укладено угоди загальним обсягом 19,8 млрд євро, що значно вплинув на загальний показник європейського ринку. У Нідерландах відзначено найбільший за всю історію річний приріст: у порівнянні з рівнем 2015 року обсяг інвестицій зріс на 17% до 13,5 млрд євро.

Загальна інвестиційна активність у 2016 році склала 251,1 млрд євро, що на 10% нижче за показник 2015 року у зв'язку з менш результативною половиною року. Якщо виключити Велику Британію, загальний обсяг інвестицій за рік зріс на 5%.

Невизначеність на ринку Великобританії, яку викликав референдум про вихід з ЄС, а також інші фактори, у тому числі нестабільність на фінансовому ринку Китаю, зумовили низьку активність на світовому ринку капіталів, своєю чергою, викликало скорочення інвестицій у всіх країнах ЄС. Незважаючи на загальну ринкову кон'юнктуру, на перше місце за темпами зростання вийшов індустріальний сектор Великобританії, як і в інших країнах Європи, де річний приріст обсягів інвестицій склав 4%.

Джонатан Халл, керуючий директор відділу ринків інвестицій у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, CBRE, прокоментував:

«У другій половині 2016 року ринки континентальної Європи продовжують показувати хороші результати, а інвестори – готовність платити вищу ціну за кращі активи. Німеччина зберігає свої лідируючі позиції в списку найпопулярніших серед інвесторів ринків профільних активів і, цілком імовірно, продовжуватиме залишатися такою для світового капіталу. Інтерес до ринку нерухомості Лондона зберігається і настрої на ньому покращуються, причому завдяки девальвації фунта стерлінгів Лондонська нерухомість стала особливо привабливою для іноземних покупців. Фундаментальні макроекономічні чинники у Великій Британії залишаються сприятливими, що сприятиме довірі з боку інвесторів у 2017 році».

За матеріалами CBRE