31-07-2018

Складнощі, які можуть виникнути при здачі в оренду квартири

Захистіть від проблем

Здача нерухомості в оренду – справа вигідна. Не дивно, що практично всі жителі нашого міста, у кого у власності є більше однієї квартири, намагаються покращити своє матеріальне становище за допомогою вірного засобу здачі своєї житлоплощі в найм.

При цьому мало хто замислюється, що справа не тільки вигідна, а й не зовсім безпечна. Все-таки квартира – це найцінніше майно, яке є у більшості наших співгромадян. А отже, і афери з нерухомістю – це один із найпоширеніших злочинів.

Чого варто побоюватись і як себе захистити?

  1. Затримка (несплата) плати за оренду. Люди, яким ви здали об'єкт, можуть раптово зникнути з поля вашого зору, не виплативши орендну плату за кілька місяців і прихопивши цінні речі. Як захиститись? Беріть плату вперед, ніколи не залишайте цінних речей (навіть якщо вони цінні лише для вас) у квартирі, яку ви плануєте здати. Регулярно вимагайте своєчасної оплати житла.
  2. Великі рахунки. Іноді власники квартир після від'їзду мешканців бувають змушені оплачувати астрономічні рахунки за телефонні переговори, електрику, інтернет. Як захиститись? Регулярно вимагайте пред'явлення оплачених рахунків. Перевіряйте стан рахунку компанії, яка надає послугу.
  3. Афери із власністю. Несподіванки із сумою, прописаною в рахунку, або раптовий від'їзд квартиронаймачів можуть здатися квіточками в порівнянні з ситуацією, коли господар повертається додому і застає там зовсім сторонніх людей. Це може статися (і далеко не так рідко, як може здатися) у тому випадку, якщо аферист продав вашу квартиру за підробленими документами, або здав її в суборенду. Як захиститись? Ніколи не залишайте документи, що підтверджують ваше право на володіння квартирою, яку ви здаєте. Та й взагалі жодних документів не залишайте. Обов'язково підписуйте договір із орендарем. Це допоможе надалі швидше довести вашу правоту.
  4. Орендарі давно з'їхали. Ви живете у квартирі, але повернувшись додому, ви знаходите голі стіни. Виявляється, за вашої відсутності тут побувала людина, яка перед цим винаймала вашу квартиру. Він запасся дублікатом ключів і без зайвих труднощів проникнув усередину і виніс із неї все, що становило цінність. Як себе захистити? Щоразу після від'їзду квартиронаймачів змінюйте замки.

Автор: Олександр Бєлов