30-09-2015

Що вигідніше – купити чи взяти в оренду нерухомість за містом та як захистити майно орендодавця?

заміський котедж

Нерухомість за містом, дача чи котедж – місце, в якому можна забути про швидкоплинне міське життя, відпочити, безтурботно провести час із близькими та друзями. Чим не мрія будь-якої людини? Але повноцінний будинок у сільській місцевості чи передмісті коштує дорого. Недешево обходиться його обслуговування протягом року. Купівля такого об'єкта нерухомості часто невигідна, тому що виїзди більшості людей за межі міста не такі вже й численні. Можливий вихід із такої ситуації – оренда котеджу чи дачі на певний період.

Переваги оренди заміської нерухомості

Оренда дачі добре підходить для людей, яким терміново потрібне тимчасове житло за містом. Це може бути короткочасна зустріч друзів, прийом гостей, проведення сімейного свята, тобто захід, що дозволяє на деякий час відпочити від суєти та обридлого міського оточення.

Отримати котедж на тимчасове використання можна з оплатою за декількома схемами: подобова, сезонна, договірна на тривалий період. Зазвичай, угода такого роду укладається безпосередньо із власником заміської нерухомості без залучення сторонніх осіб чи компаній. Оренда дозволяє заощадити кошти, звичайно, якщо будинок винаймається лише іноді. Для постійного життя вигідніше мати власне житло.

Здача будинку у користування як спосіб отримання прибутку

Здача в оренду може стати вигідною справою для власника будинку. Звісно, ​​це вважається підприємницькою діяльністю. Щоб постійно заробляти за рахунок здачі свого будинку за містом, слід отримати статус приватного підприємця. Це зробить дохід легальним та дозволить користуватися допомогою державних органів для захисту від зловмисників та ошуканців. Якщо ж це одноразова кампанія, котедж чи дача здається лише на сезон, можна й оминути формальності. У цьому випадку кожна із сторін несе відповідальність лише на словах. Є велика ймовірність, що власник будинку отримає збитки за рахунок псування майна.

Проблеми та їх вирішення

Поламані меблі, понівечені садові рослини, зруйновані малі архітектурні форми – часті проблеми людей, які здають свою заміську нерухомість у користування іншим. Найчастіше дії гостей неспеціальні. Мирно розібратися в подібних випадках нескладно, якщо власник заздалегідь вивчить законодавство і щоразу знайомитиме мешканців з правилами використання своєї нерухомості.

Офіційний шлях тут набагато вигідніший. З'ясування відносин може замінити погодження умов взаємодії орендаря та власника нерухомості у момент укладання договору. При цьому не береться до уваги, що короткострокова або довгострокова оренда мається на увазі – дбайливе ставлення до майна насамперед іншого, тоді й відпадуть постійні витрати на періодичний ремонт. Одним із пунктів договору є страховий депозит, який спрямований на захист інтересів власника житла у разі виникнення форс-мажорних обставин. Величину застави можна формувати в залежності від кількості осіб і мети оренди. Якщо на момент закінчення співробітництва взаємних претензій немає, початковий внесок повертається.

Автор: Олександр Бєлов