28-10-2013

Поняття комерційної нерухомості та її класифікація

АН BFS

До комерційної нерухомості належить нерухомість, яка має приносити постійний дохід. Головна її цінність у тому, що вона приносить своєму господареві прибуток від здачі її в оренду та інвестицій у неї. Комерційну нерухомість підрозділяють на 4 великі групи: офісну, готельну, торгову та складську.

У свою чергу, складська, офісна та торгова нерухомість ділиться ще на 3 класи за якістю. До класу «А» зараховують комерційну нерухомість найвищої якості. Ця нерухомість, що відповідає кращим світовим стандартам, розміщується в найбільш вигідних місцях. Комерційна нерухомість, що відноситься до класу В, дуже схожа багато в чому на клас А, але має з ним невеликі розбіжності. До класу «С» відносять найдешевшу нерухомість, це переважно морально застарілі будівлі, що відносяться до періоду радянських часів.

Нерухомість готельного типу класифікують за кількістю одержаних зірок: від 1 до 5. На жаль, в Україні немає належного контролю за заявленою «зірковістю» готелів. Як правило, високим стандартам відповідають нові висококласні готелі з чотирма та п'ятьма зірками. Готелі, збудовані в минулому столітті, більш ніж на три зірочки не претендують. Виняток становлять, мабуть, лише гранд-готелі з гучними іменами, такі як Брістоль в Одесі (готель Червоний).

Нерухомість виробничого напряму не часто виставляється на продаж. Так як у кожного виробництва свої унікальні вимоги.

Широко практикується здача в оренду виробничих приміщень, що порожні, які зазвичай розташовані на території закритих фабрик і заводів.

Значно рідше орендують площі індустріального призначення, остерігаючись великих збитків при терміновому переїзді великого виробництва.

Під мале та середнє виробництва можна легко знайти чудові об'єкти виробничих площ. Бажаючі можуть звернутися до будь-якого великого ріелтора, який має великі бази даних за різними класами нерухомості виробничого призначення.

Дуже актуальна у наш час оренда приміщень під офіси, магазини та банки.

Матеріал підготовлений АН BFS