26-06-2012

Дизель генератор – його застосування та особливості пристрою

Дизель генераторУ сучасному світі перебої в подачі електроенергії можуть обернутися справжньою трагедією – збитки від добового простою величезні: банки не обслуговують клієнтів, багато сайтів стають недоступними, а наслідки для лікарень взагалі гнітючі. Але всі ці проблеми можна вирішити покупкою такого обладнання, як дизель генератор.

Застосування дизель генератора

Існує два методи підтримувати безперебійне харчування. Можна запасати електроенергію в акумуляторних батареях, щоб перейти на живлення від батарей у разі зникнення напруги в мережі. Або можна згенерувати необхідну нам кількість енергії за допомогою дизельної електростанції.

Перший метод має свої обмеження, пов'язані з кількістю батарей, їх ємністю, можливістю їх заряду, терміном служби. А генератор дизель при вірному виборі моделі мають практично необмежений час резервної роботи. Але вони також мають свої особливості – спеціальне приміщення, відведення газів, паливо, вентиляція, можливість встановлення на відкритому повітрі та ін.

Особливості роботи дизель генератора

Дизель генератор використовують у двох робочих режимах – безперервної та резервної роботи. При використанні в резервному режимі значну роль відіграє час виходу двигуна на номінальну потужність і його зупинки. 10-15 секунд витрачається на розгін двигуна та початок його стабільної роботи на номінальній потужності. А при зупинці роботи двигун кілька хвилин працює вхолосту, поступово остигаючи.

Тому миттєве вмикання-вимкнення дизель генератора при збоях напруги неможливе. Це завдання можна вирішити шляхом використання проміжного джерела безперебійного живлення. Такий ДБЖ реагуватиме на перебої в електроживленні негайно і підтримуватиме навантаження на період виходу дизельних електростанцій у нормальний режим роботи.

Часті включення та вимкнення – найбільш критичні моменти роботи пристрою, вони здатні швидко витратити його ресурс. Тому часто практикують запуск генераторної установки лише за тривалих зникненнях енергії, задовольняючись електроживленням від ДБЖ при короткочасних.

Тому використання дизель генератора тягне за собою придбання ДБЖ і деякої кількості батарей. Крім цього, для його включення та вимкнення потрібен або оператор, або спеціальна схема, яка після проходження заданого часу з моменту зникнення напруги в мережі робитиме це.

Підготував: Олександр Бєлов