26-04-2014

Що вигідніше для інвестицій: офіс чи квартира?

інвестування в нерухомість

Якщо у вас є нерухомість, розташована на першому поверсі житлової будівлі, її можна перевести в комерційне користування та отримати додатковий зиск. Але чи все так просто насправді?

Власники квартир, які розташовані на перших поверхах будівель, дуже часто замислюються про переведення нерухомості до нежитлового фонду. Як показує практика, оренда комерційного приміщення може дати прибутку своєму власнику на 20% більше, ніж квартира. Однак варто враховувати, що зараз дуже багато пропозицій у бізнес-центрах і не всім підходить такий варіант.

Щоб здати квартиру на першому поверсі правильно, потрібно проаналізувати прохідність. Найзатребуваніші об'єкти знаходяться в центрі або прилеглих до нього районах, поряд з метро і на вулицях з жвавим трафіком. А ось подібні приміщення в спальних районах мають меншу популярність, хіба що такі об'єкти підходять для малого бізнесу. Наприклад, для відкриття магазину фермерських продуктів чи салону краси.

Перш ніж вплутуватися в цю авантюру варто дуже добре подумати, адже переведення нерухомості в нежитловий фонд пов'язане з досить відчутними витратами і потребує часу. Так ризикувати можна лише у тому випадку, коли ви впевнені в успішності підприємства та точно знаєте, що офіс або торгове приміщення будуть більш рентабельними.

Також треба врахувати, що нежитлове приміщення в обслуговуванні дорожче за квартиру і вимагає додаткових витрат. Ціна на квадратний метр може досягати 50 гривень, а це в два і більше разів вище за оплату комунальних послуг житлового приміщення. Також вам доведеться сплачувати податок на майна, що становить 2% містових від залишкової вартості.

Сам процес переведення до нежитлового фонду чітко регламентується Житловим кодексом, і відповідно до нього не кожне приміщення може стати комерційним. Є низка вимог, які буде пред'явлено власнику. По-перше, у приміщенні ніхто не повинен бути прописаний. По-друге, у квартирі має бути відкрите планування, щоб приміщення підлягало переобладнанню під потрібні магазини чи салони. Перебудова може вимагати виконання певних ряду технічних вимог, наприклад установки окремої вентиляції або пожежної сигналізації, заміни електропроводки, а також посилення шумоізоляції.

Але найскладніше у цьому процесі це підготовка пакету документів, доведеться відвідати дуже багато інстанцій. Також необхідно врахувати той факт, що ціна переведення з житлового в нежитловий фонд може коштувати кругленьку суму. У будь-якому випадку краще звернутися до фахівців у цій галузі, наприклад, у ТОВ «Данлін» – велика будівельна компанія з гарною репутацією, яка надає послуги з пошуку та придбання квартир та приміщень для вигідного інвестування.

Автор: Олександр Бєлов