25-11-2014

В Україні відкрили вільний доступ до реєстру нерухомості

Набрав чинності закон, яким передбачено вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Правова подія

Набрав чинності Закон № 1701-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб та публічних діячів», серед положень якого передбачено вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Вплив на бізнес

приміщення

Для фізичних та юридичних осіб інформація може надаватись виключно за об'єктом нерухомості в електронній або паперовій формі. В електронній формі інформація може бути надана через сайт Укрдержреєстру. У свою чергу, для отримання відомостей на паперовому носії потрібно подати особисто або надіслати поштою органам реєстрації прав та нотаріусам відповідну заяву. Порядок надання інформації буде визначено Кабміном. При цьому за заявою власника або іншого правовласника орган державної реєстрації надає йому інформацію у вигляді виписки про осіб, які отримали відомості про зареєстровані права та їх обтяження, що належать йому.

Нюанси

Питання відкриття даних Реєстру обговорювалося дуже давно, і зараз він сприймається неоднозначно. Прихильники відкритого Реєстру говорять про боротьбу з корупцією та користь для ринку нерухомості. У той самий час противники відкриття інформації побоюються можливих зловживань доступом до нього. Проте у світі є успішний досвід функціонування відкритих реєстрів. Тому як це нововведення приживеться в Україні — покаже час.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ.