25-06-2019

Нотаріальний збір під час укладання угод з нерухомістю скасовано

нотаріальний збір

Указом Президента України №418 / 2019 від 20 червня 2019 року втратив чинність Указ №762 / 98 "Про впорядкування стягнення плати за вчинення нотаріальних дій" від 10 липня 1998 року. А саме, скасовано плату за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами у розмірі 1% вартості нерухомості.

Щодо скасування нотаріального збору в Україні сьогодні існують три коментарі.

1. Нотаріальна палата України

Скасування Указу №762 має відбуватися в іншому порядку з урахуванням положень Конституції України на підставі відповідного закону, що передбачає альтернативне регулювання того чи іншого економічного питання.

З ухваленням такого рішення вбачається серйозна загроза існуванню державних нотаріальних контор, є реальною небезпекою для правової системи України та сприятиме розвитку рейдерства.

Інформаційний лист Нотаріальної палати України

2. Глави громадської організації «Реформи проти корупції» Анатолій Родзінський

Скасування збору обернеться недонадходженнями до місцевих бюджетів та пенсійного фонду, приблизно по 1 млрд гривень. Тепер нотаріуси показуватимуть «офіційну» ціну нотаріальних послуг у 100 грн., а все інше братимуть «повз касу» без сплати податків.

Facebook Анатолія Родзінського

3. Прес-секретар президента Юлія Мендель

Відтепер прості громадяни, представники бізнесу та адвокатури не платитимуть невмотивовано великих сум за послуги приватних нотаріусів. Їхня вартість визначатиметься виключно за домовленістю.

Facebook Юлії Мендель

Нагадаємо, Верховна Рада України не ухвалила за основу законопроект №10006, який забороняє використання квартир не за призначенням: під офіси або готелі.

Підготував: Олександр Бєлов