24-04-2017

Зарубіжна економіка та її вплив на зростання цін ринку нерухомості

діаграма

Ринок нерухомості та стан світової економіки дуже тісно взаємопов'язані: будіндустрія, її партнери, кредитори. Щоб представити картину на ринку житла, обов'язково потрібно розглянути загальний стан світової економіки і, зокрема, - в країнах, що вас цікавлять. Зупинимося на деяких прикладах.

Прогноз економічного зростання у світі на 2017 рік обіцяє приріст на три відсотки до рівня минулого року. Цей показник красномовно говорить про те, що зростання вартості нерухомості буде приблизно таке саме. Але це загальна ситуація у світі.

Спробуємо вникнути в цю проблему в деяких окремо взятих державах. Незважаючи на те, що приріст ВВП у країнах ЄС очікується приблизно на 1%, а в США – близько 2%, рано говорити про завершення кризи. Є країни-виключення, де немає помітного збільшення кількості безробітних чи спаду виробництва, немає боргових зобов'язань перед іншими державами. До них, наприклад, належать Швейцарія, Канада, Фінляндія, Данія, Австрія, Норвегія, Австралія та Швеція. У цьому аспекті дуже показовим є приклад Німеччини. Держава загалом та її населення розраховують лише на те, що мають, і вкрай рідко позичають значні кошти. Чого не можна сказати про Сполучені Штати Америки.

До речі, росіяни останніми роками теж підсіли на «кредитну голку», що не є добре. На німецькому ринку нерухомості рівномірне, спокійне та впевнене зростання вартості житла з року в рік становить близько 3%. Така ж картина у цьому секторі у Німеччині очікується і на найближче майбутнє.

А борги Великобританії та Франції наближаються до критичного рівня, хоча економіки цих країн є досить сильними. Тому інтерес, популярність та ціни на нерухомість (особливо в районі Великого Лондона) продовжують зростати. Прогноз зростання цін на поточний рік у Парижі до 10%, у Лондоні – до 5%.

На жаль, економічна ситуація в Іспанії, Португалії та Греції, як відомо, плачевна. Однак іноземні інвестори в цьому випадку можуть отримати неабияку вигоду: знижки на добротне житло зараз сягають 50% від колишньої вартості.

Панове, інформації для роздумів більш ніж достатньо! Аналізуйте та приймайте рішення.

Автор: Олександр Бєлов