22-01-2014

Вкладення у комерційну нерухомість: клопітно, але прибутково

комерційна нерухомість 2014

Як відомо, дуже вигідно вкладати гроші в операції з нерухомістю. Що необхідно для вигідного використання нерухомості, яка перебуває у власності? Що краще – продати чи здати в оренду будівлю? Що необхідно врахувати під час укладання договору оренди чи купівлі-продажу?

Найнадійніший шлях отримання прибутку від нерухомості – це побудувати та продати будинок. Немає потреби перевіряти юридичну сторону об'єкта. Покупці завжди віддають перевагу першим власникам, а ще краще, якщо вони є забудовниками. Але є деякі нюанси. Для того, щоб будувати необхідні гроші, в цьому випадку можна знайти інвесторів, або отримати кредит.

Найчастіше ті, хто заробляє на нерухомості – будують, оформляють та продають. Суть полягає в тому, що готова будівля продається заінтересованим особам. При оформленні документів необхідно проконтролювати розташування об'єкта, документи на ділянку та поетапні плани. Повинна бути вказана точна площа приміщення. Якщо це частина будівлі, то вона має бути відзначена на плані.

Якщо пакет документів готовий, можна йти до нотаріуса. Після того, як оформлено правочин, необхідно зробити державну реєстрацію. Договір купівлі-продажу має бути у трьох примірниках, а краще, якщо ще будуть і копії, які запевнить нотаріус. Угода вважається дійсною, якщо сплачено держмито та зареєстрований договір. В акті приймання-передачі вказується стан об'єкта та дата передачі.

Деякі власники нерухомості вважають за краще здавати будинок в оренду. Ще до того, як будинок здано в експлуатацію, приміщення вже розібрані між наймачами, оскільки зараз великий попит на комерційну нерухомість.

Необхідно грамотне укладання договору під час оформлення оренди. Потрібно перевірити реквізити сторін: адреси, найменування, банківські реквізити, ІПН, паспортні дані. Має місце акт приймання-передачі приміщення. Розмір орендної плати необхідно обумовити у договорі. У договорі найкраще уточнити. Що це лише оренда, а не право власності на приміщення.

Що вигідно?

І в тому, і в іншому випадку є свої плюси та мінуси. Наприклад, продаж комерційної нерухомості дає можливість отримати суму відразу, а оренда дає стабільний дохід. При оформленні та реєстрації оренди сплачується мито та податки. Є можливість закласти або продати будинок, якщо він знаходиться у власності.

Для кожної людини вибір буде індивідуальним. Але нерухомість – завжди ліквідний актив, який можна продати.

Підготував: Олександр Бєлов