22-09-2017

Оренда житла без посередників означає без гарантій

клієнти з рієлтором

Дозволити собі купити квартиру чи збудувати будинок можуть далеко не всі. Для багатьох городян на довгий час притулком стає житло, що знімається. І зрозуміло, що тому, хто його обирає, хотілося б знайти такий варіант, який не принесе в перспективі непотрібних проблем.

Оренда житла – явище в наш час дуже поширене, особливо у великих містах. Будь-яка дошка оголошень або газета дадуть вам безліч привабливих пропозицій. Як обрати? Природне бажання – щоб було зручно та недорого – може підвести, якщо ви керуватиметеся лише ним.

Знімне житло – досить великий ринок, який живе за своїми правилами найчастіше неочевидним для непосвяченого. Зокрема, у кожній категорії житла є своя середньоринкова ціна. На її коливання можуть впливати різні чинники: від району, де розташована квартира, до її оздоблення та рівня комфорту. Нюансів багато, але важливо розуміти: якщо ви маєте намір зняти житло за ціною істотно нижчою за середню, найімовірніше, на вас чекають не надто приємні сюрпризи в найближчому майбутньому.

Ризики особливо великі, якщо ви вирішили зайнятися цим питанням самостійно. Врахуйте: варіант "без посередників" на практиці найчастіше означає "без гарантій". Можливо, вам казково пощастить, і ви справді натрапите на пропозицію від людини, якої обставини змушують терміново і надовго виїхати: у неї просто немає часу чекати, і вона, на власний страх і ризик, дає оголошення, за яким ви його знаходите. Але це справді рідкісний успіх, і випадає він одиницям.

Мабуть, одна з найлегших проблем, яка може вас чекати - пропозиція, що надійшла через місяць-другий, звільнити житло, яке ви - за згодою з господарем - мали намір займати як мінімум рік-два. Бувають несподіванки набагато серйозніші. Якщо ви шукаєте орендоване житло власними силами виключно з міркувань економії, щоб не оплачувати ріелторські послуги, подумайте: чи не обійдеться це дорожче в кінцевому рахунку.

Здати квартиру без посередників насправді сьогодні ризикують мало хто. Надати свою нерухомість у розпорядження абсолютно чужих та незнайомих людей, не отримавши вагомих гарантій безпеки угоди – витівка як мінімум недалекоглядна. Душевний спокій і впевненість і орендарю, і орендодавцю здатне принести оформлення договору через агентство нерухомості. Це розумне та цивілізоване рішення. Чому? По-перше, посередник – агентство – бере він вирішення всіх юридичних питань. Це важливо, якщо тільки у вас немає наміру заглиблюватися в нюанси та тонкощі договірних відносин та чинного законодавства. По-друге, агентство, що поважає себе і дорожчає власною репутацією, не пропонує своїм клієнтам сумнівних об'єктів. Уклавши угоду за посередництвом рієлтора, ви отримуєте не тільки вирішення житлового питання, а й спокій, заснований на твердій впевненості. По-третє, ви бережете свій час, адже ріелторські агенції успішно вирішують поставлені клієнтами завдання будь-якої складності. Замість того щоб перегортати десятки сторінок оголошень, робити безліч дзвінків, вести переговори, ви просто описуєте ріелтору свої побажання до майбутнього житла, називаєте оптимальну для вас ціну та термін вирішення питання.

Решта – турбота агентства. Вам залишиться лише виїхати для перегляду підібраних на ваш запит варіантів і вибрати з них підходящий. Просто подумайте: у яку суму ви готові оцінити свій спокій та життя без зайвих проблем.

Автор Олександр Бєлов