22-04-2019

На ринку нерухомості України очікується зростання цін

зростання цін

АСНУ за підтримки DOM RIA провела прес-конференцію, на якій прозвучали думки фахівців щодо ситуації на ринку нерухомості України.

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України акцентував увагу присутніх на тому, що ринок нерухомості реагує на все, що відбувається в країні, тому в останній місяць ми можемо бачити невеликий затишок як на ринку первинної, так і на ринку вторинної нерухомості.

Едуард Бразас, голова Комітету з інформаційних технологій, сервісів та аналітики АСНУ у своїй доповіді навів статистичні дані, що доводять, що у 2019 році умовний цикл падіння ринку завершено, і ми можемо бачити невеликий приріст цін, який продовжиться і в майбутньому. Особливо зростатимуть ціни на новобудови, які все ще на піку популярності. Останнє підтверджується даними Мін'юсту, де відмічено зростання кількості транзакцій на ринку нерухомості за останні роки.

Сергій Шевцов, генеральний директор BUREAU IRIS LLC, у своїй доповіді розповів про запровадження в Україні стандартів ріелторської діяльності ДСТУ EN 15733:2019 «Послуги агентів з нерухомості. Вимоги до надання послуг агентів нерухомості», ДСТУ CWA 16308:2019 «Загальні вимоги щодо умов оренди для споживачів». На його думку, стандарти – це загальносвітова практика, а дотримуватись їх чи ні – залишиться добровільним для кожного ріелтора, такий документ наблизить Україну до формування цивілізованого європейського ринку нерухомості.

Міла Курбатова, Заступник маркетинг-директора з корпоративних комунікацій компанії RIA.com, розповіла, можна констатувати, що популярність первинного ринку помітно зростає, а найбільш важливим критерієм вибору квартири в новобудові залишається ціна за квадратний метр.

А на думку фахівців агентства комерційної нерухомості BFS, політичні потрясіння в Україні завжди супроводжувалися зміною цін на нерухомість і, як правило, ціни стрімко зростали.

Відеосюжет із прес-конференції

Нагадаємо, черговий звіт Global Residential Cities Index Q4 2018 свідчить про уповільнення зростання цін на житло.

За матеріалами DOM RIA