21-10-2013

Чорногорія – країна не лише для відпочинку!

Чорногорія

Останнім часом на багатьох ринках курортної нерухомості на півдні Європи спостерігається значне зниження цін. На цю тенденцію жваво відреагували інвестори, які почали проявляти живий інтерес до різноманітних об'єктів нерухомості в Іспанії, Греції, Італії та Португалії.

Інвестори не оминають своєю увагою і привабливі об'єкти комерційної нерухомості. Тим більше, що комерційна нерухомість купується з уже готовим бізнесом. Це може бути готельний, орендний чи ритейловий бізнес.

Приватні покупці діють таким самим способом. Вони зазвичай орієнтовані отримання ВНЖ, який їм належить при покупці будинку в Чорногорії. Але й із цікавістю розглядають пропозиції щодо купівлі комерційної нерухомості для організації власного бізнесу.

На загальному тлі чорногорський ринок нерухомості демонструє привабливу динаміку. Цьому сприяє шлях реформ, націлених створення більш сприятливих умов ведення бізнесу у країні поліпшення інвестиційного клімату. Вже нині чорногорський ринок залучає інвесторів нижчим рівнем податків, і більшими можливостями щодо організації та ведення власного бізнесу проти іншими європейськими державами.

Чорногорія дуже перспективна, вона користується популярністю у російських та українських гравців ринку, які надають перевагу Чорногорії іншим країнам Європи за межами Європейського Союзу. Цьому багато в чому сприяє схожість мови та схожий менталітет, відсутність необхідності в оформленні візи відносною безпекою порівняно з іншими курортними напрямками.

Міжнародна фінансова корпорація (IFC) періодично проводить дослідження щодо простоти ведення бізнесу в різних країнах. У 2013 році Чорногорія стала 51 країною у списку країн, де ведення бізнесу найкомфортніше. Не варто говорити, що вона суттєво обігнала Росію за цим показником.

Чорногорія за деякими критеріями оцінки досягла величезного прогресу. Вона стала четвертою країною за простотою позикового фінансування, а легкість у оподаткуванні та процесах сплати податків принесла їй 32 позицію.

Щоправда, у Чорногорії важко отримати дозвіл на будівництво, за цим пунктом вона опинилась на 176 місці. За сукупністю позицій Чорногорія піднялася на 6 пунктів нагору, що стало помітним прогресом цієї крихітної країни.

Влада країни життєво зацікавлена ​​в отриманні зарубіжних інвестицій і всіляко сприяє цьому. Тим більше, що у країни щодо цього створено непоганий заділ. Основним драйвером економіки Чорногорії став туризм, який прямо і опосередковано робить найбільший внесок у ВВП цієї держави. Державні діячі всіляко розвивають туристичний напрямок. А зростання приватних інвестицій у туризм робить країну ще більш привабливою загалом для бізнесу.

Підготував: Олександр Бєлов